"Een meer middeleeuwse solidariteit, is dat geen idee?"

8 februari 2016
Bankiers die een carrièreswitch maken: ze zijn hot! Niet alleen de nieuwe CEO van de VRT Paul Lembrechts komt uit de bankensector, ook de nieuwe directeur van Greenpeace heeft een financiële achtergrond. Vincent De Brouwer is vandaag de nieuwsgast.

Wat is dat toch met die bankiers tegenwoordig? De VRT, Natuurpunt en Greenpeace trekken alle drie oud-bankiers aan als hun nieuwe CEO's, toch wel een opmerkelijke carrièreswitch. Ook onze nieuwsgast is zo iemand! Vincent De Brouwer was bestuurder bij Bank of Afrika, bestuurslid bij kredietcomité Alterfin en werkte bij Bank Nagelmackers en bij de Generale Bank. Volgende maand wordt hij directeur van Greenpeace. 

Als toekomstige directeur van Greenpeace ziet hij dat ons hebzuchtig economisch systeem aan de basis ligt van grote ecologische rampen. Vincent stelt zich de volgende vraag:

 

Kunnen we inspiratie halen uit de middeleeuwen waar de organisatie minder was gebaseerd op hebzucht en meer op solidariteit?

 

Die vraag leggen we voor aan professor Middeleeuwse geschiedenis Jan Dumolyn (UGent). Hij denkt dat Vincent zich zwaar vergist.

Veel utopische socialisten en anarchisten in de 19e eeuw waren van de overtuiging dat een geromantiseerde pre-kapitalistische samenleving veel beter was. Solidariteit in de middeleeuwen was in realiteit heel beperkt tot bepaalde groepen, armoede en uitbuiting waren eerder de regel dan de uitzondering.

Het is zelfs een reactionair idee om terug te gaan naar de middeleeuwen.

Het idee om het kapitalisme te vervangen is onrealistisch, de oplossing ligt eerder in het herstellen van de krachtverhoudingen. Die liggen nu helemaal uit balans.

Het volledige gesprek met Vincent De Brouwer kan je hieronder herbeluisteren.