"Een mens moet niet altijd vrolijk zijn"

25 september 2017
Welke levensvragen houden ons het meeste bezig? Sinds vandaag kennen we het antwoord op die vraag, dankzij een grootschalig onderzoek van WHY5Research. “Gezondheid en geluk” blijken op de eerste plaats te staan. Maar hoe kunnen we gelukkig worden? En hoe weet je of je het bent? Friedl’ Lesage vroeg het aan geluksexpert Leo Bormans tijdens een gesprek via Facebook Live.

Praten over geluk? Dan is het handig om te weten wat dat precies is. Alleen is er niet één definitie van geluk, zegt Leo Bormans, die 100 professoren uit 50 landen bevraagde. “Mensen die je proberen wijs te maken dat ze dé weg naar geluk gevonden hebben, zijn kwakzalvers en charlatans”.

Levensomstandigheden spelen natuurlijk een rol. “Als je geboren wordt in Afghanistan, heb je veel pech gehad. Als je geboren bent in België, heb je heel veel geluk”. Genetica speelt ook een grote rol. En 40% heeft met de mindset te maken: de manier waarop we naar de werkelijkheid kijken, en zo ons optimisme of pessimisme versterken. Daarom zijn hoopvolle mensen altijd gelukkiger:

Wat je niet kan veranderen, moet je accepteren.

“Geluk en verdriet zijn geen tegengestelden” zegt Bormans ook. “Je moet niet altijd maar vrolijk zijn”. Dat kan je ook niet verwachten van mensen die het heel zwaar hebben in hun leven. En natuurlijk zijn er ook “mixed emotions”: je kan tranen in je ogen krijgen van geluk. Of een gevoel van verbondenheid op een begrafenis.

En wanneer weet je dat je gelukkig bent? Daarvoor moet je niet kijken naar het hier en nu, besluit Bormans. “Kijk naar het geheel”:

Een zuurpruim blijft een zuurpruim. Ook al wint ie een miljoen.

Bekijk hieronder het integrale interview:

Lees ook: