"Een model moet maatje 34 hebben. Dat komt nu eenmaal mooier over"

26 januari 2017
Katia Alens, voormalig Miss België, ergert zich aan de opmerkingen die mensen maken over magere modellen. "Dat is een momentopname. Neem daar afstand van."

Katia kijkt met plezier naar de modeshows tijdens de Fashion Week in Parijs. "Voor velen zijn die te slank. Dat vind ik altijd vreselijk om te horen." Katia stoort zich aan opmerkingen over 'te magere modellen'. "Ik vind 'magerslank' zijn echt wel mooi. Bovendien: dat zijn momentopnames."

Men vraagt niet van eender om er exact zo uit te zien als modellen. Je moet daar afstand van nemen. 

Ze beseft wel dat er uitzonderingen zijn, dat sommige modellen té mager zijn. 

Deze week had ze zelf een show, waarbij ze een model had geboekt om een badpak te showen."Dat meisje was niet zoals ik ze gewenst had. Ze was wat te zwaar. Daar krijg je ook héél snel commentaar op." Katia vindt niet dat er iets verkeerds is aan een vrouw met maat 38, maar wel als het om fashion gaat. "Foto's, televisie: dat verdikt altijd. Dus ja, die moeten maatje 34 hebben. Dat komt nu eenmaal mooier over."

Katia vindt dat iedereen voor zich moet beslissen wat hij of zij wil en hoever iemand er in wil gaan. Zelf kookt ze bewust erg gezond voor haar gezin. Wil ze daarmee zeggen dat mensen met een maatje meer sowieso ongezond eten? "Dat niet: niet iedereen kan eraan doen dat hij wat kilootjes meer heeft. Je mag niet met de vinger wijzen." 

Er wordt gezegd dat het beeld van de magere modellen soms ook leidt tot eetstoornissen. Is dat dan geen probleem? "Uiteraard is dat een probleem", zegt Katia. "Vroeger dacht men van mij ook dat ik te slank was. Dat kreeg ik daar ook commentaar over, dan zeiden mensen: 'Katia, je moet wat meer eten'. Ik ben altijd blijven eten, maar in kleine maten. Dat is mijn natuur, ik hoef daar geen moeite voor te doen." 

Zelf houdt ze haar kinderen in de gaten. "Dat ze juist eten. Dat is de verantwoordelijke van een volwassene tegenover een puber."

Katia vindt dat je jezelf in de spiegel moet bekijken en moet beseffen dat jij niet dat model bent. "De proporties moeten kloppen. Jij bent niet dat model, neem daar afstand van."

Je moet zorgen dat je fier kan zijn op jezelf. Je moet naar jezelf kijken op een positieve manier. 

Radio 1 Select