Een moeilijke boodschap overbrengen? Probeer eens met muziek!

6 november 2015
Robert Groslot is grafisch ontwerper, dirigent, pianist, componist en cineast. Jarenlang was Robert dirigent van dienst voor Night of the Proms met zijn orkest Il Novecento. Uit het nieuws haalt hij het effect van muziek op het overbrengen van moeilijke boodschappen.

De wetenschapper Rob Davis van de 'Utah State University', is gespecialiseerd in milieuvervuiling en vroeg zich af op welke manier hij meer aandacht kan krijgen voor het milieu. "Hij stelt vast dat mensen wel luisteren en lezen, maar dat de boodschap niet altijd doordringt.", zegt Robert Groslot.

Daarom maakte hij samen met een strijkkwartet hij 'The Crossroads Project'. Het is een voorstelling gemaakt met een specifiek doel voor het milieu: mensen opnieuw een emotionele voeling geven met de natuur.

Tegelijkertijd zijn er ook beelden, en dat is een totaalervaring waarbij de boodschap die je brengt, beter geregistreerd wordt. Maar ook: mensen gaan effectief handelen. 

 

De muziek moet samen met beelden de mensen opnieuw warm maken om op iets te doen aan ons klimaat. Muziek en beeld maken emoties los door associaties.

Radio 1 Select