Een 'mooi en liefdevol' kledingstuk

27 april 2017
controversieel kledingstuk
Maandag opent de tentoonstelling ‘Too Busy Being Awesome’ van fotografe Saskia Aukema. Daarin portretteert ze Nederlandse en Britse vrouwen die bewust een niqaab dragen. De vrouwen waarvan alleen de ogen zichtbaar zijn, bleken sterker en kleurrijker dan de fotografe oorspronkelijk dacht. De tentoonstelling roept veel reacties op in Nederland.

Intimiderend en eng, vond Aukema het zelf toen ze voor het eerst iemand met een niqaab op straat zag. Maar ook fascinerend. Daarom sprak ze op een dag een niqaabdraagster aan en zo ontstond het project.

De vrouwen die Aukema portretteerde, kozen heel bewust voor de niqaab. Ze vinden het een 'mooi en liefdevol kledingstuk'. Het is voor hen ‘een herinnering om het goede te doen’. Als je gezicht bedekt is, zul je bijvoorbeeld minder snel gaan roddelen. Hun mannen blijken zeker niet altijd voorstander. Ze maken zich ook ongerust omdat hun echtgenotes op straat agressieve reacties uitlokken.

Fotografe Lieven Blanquaert die zelf vrouwen met een boerka in Afghanistan fotografeerde, twijfelt of de niqaab echt wel een 100% eigen keuze van de vrouw is. Naar wat zij hoorde is de oorspronkelijke motivatie achter het bedekken van vrouwenlichamen in eerste instantie om geen ‘losbandigheid’ uit te lokken ( geen 'mannen op te hitsen'). Niettemin is ze gefascineerd door het fenomeen en wil ze het in de toekomst nog verder uitspitten.

In België is de niqaab verboden. In Nederland wordt ook gewerkt aan een verbod in ziekenhuizen of het openbaar vervoer. In totaal zouden in Nederland een honderdtal vrouwen buitenshuis een niqaab dragen, zo schat fotografe Saskia Aukema.

De tentoonstelling 'Too Busy Being Awesome' van Saskia Aukema is van 1 mei tot en met 8 juni te bezichtigen in het Nutshuis in Den Haag.