Een mooi pinksterweekend: familiebezoek over de grens is weer toegestaan

30 mei 2020
Velen zullen een gat in de lucht gesprongen hebben toen ze het nieuws hoorden: familiebezoek over de grens heen is weer toegestaan! We belden met Mia die familie in Nederland heeft en met burgemeester van grensgemeente Lanaken, Marino Keulen.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is duidelijk: vrienden bezoeken is momenteel nog niet toegestaan, maar familie kan wél opnieuw bezocht worden en dat in Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en via de Eurostarlijn ook het Verenigd Koninkrijk. 

"Je moet kunnen bewijzen dat het om een familiebezoek gaat en dat je een aantoonbare band hebt", benadrukt De Crem. De minister rekent verder ook op het gezond burgerverstand om die bezoekjes met de nodige maatregelen te doen en dus nog steeds gepaste afstand te houden.

"Elkaar moeten missen had enorme impact"

Mia Verbeelen is maar een van onze landgenoten die een gat in de lucht sprong toen ze het nieuws hoorde. Ze staat dan ook al klaar om haar kinderen en kleinkinderen vandaag opnieuw te bezoeken. De gesloten grenzen wogen toch zwaar door op Mia: "Elkaar moeten missen had een enorme impact. Het gevoel dat je niet naar elkaar toe kan terwijl dat voorheen de normaalste zaak was, dat is heel hallucinant", vertelt ze in 'De Ochtend'.

"Je kan elkaar fysiek niet bereiken en ik heb dan ook voor het eerst gevoeld wat het is om dierbaren te missen. Gelukkig zijn er technologische alternatieven, waar ik de afgelopen weken ook veel over heb bijgeleerd."

Maar ook de omgekeerde beweging gebeurde: "Eén van mijn kleindochters is begonnen met mij handgeschreven brieven te sturen en dat was zo mooi! Ze heeft er zelfs een werkstukje voor school van gemaakt, 'Brieven aan mijn oma'", vertelt de trotse grootmoeder.

Bewijs

Is het bewijzen dat het om familiebezoek gaat, makkelijk voor Mia? "Ik kan makkelijk foto's van mijn dochters laten zien, want die lijken sprekend op mij", vertelt Mia. "Maar mijn dochters hebben mij allerhande documentatie doorgemaild zoals kopies van identiteitskaarten en brieven met hun adres en dergelijke die moeten bewijzen dat we familie zijn. Dus dat lijkt me geen probleem", zegt Mia lachtend vooraleer ze snel haar telefoon inhaakt en vertrekt richting haar geliefde familie.

"Zonder einddatum werden mensen gek"

Burgemeester van Lanaken Marino Keulen is ook zeer tevreden met het nieuws: "Ik denk dat tienduizenden mensen in de grensstreek heel blij zijn. De afgelopen tien weken is er nieuw leven in families geboren, er is vanalles gebeurd en dat zonder een gekende einddatum van deze lockdown. Dat maakte mensen gek en ik denk dan ook dat dit nieuws voor heel veel van die mensen zorgt voor een van de mooiste pinksterweekends".

De exacte voorwaarden voor het familiebezoek zijn nog niet gekend, daarvoor is het nog wachten op het ministrieel besluit, maar Keulen is er gerust in: "Mensen weten echt dat ze discipline moeten hebben en dat niet alles kan. Ze weten dat ze hun gezond verstand moeten blijven gebruiken", vertelt hij daarover.

Beluister hier het gesprek in 'De Ochtend':

Lees meer: