"In een nieuw samengesteld gezin heeft iedereen zijn verhaal"

19 februari 2016
Actrice Lien Van de Kelder is mama van twee kleine kinderen, en plusmama van twee tieners. Ze beseft dat het niet altijd even goed kan gaan in een nieuw samengesteld gezin en dat elke partij zijn verhaal en gevoelens heeft.

Elk nieuw samengesteld gezin heeft andere problemen. Het is een moeilijke situatie voor alle partijen: de partner, de ex, de kinderen én de plusouder.

"Ik heb ooit gehoord dat het zeven jaar duurt vooraleer alle plooien gladgestreken zijn in een nieuw samengesteld gezin. Ik denk dat dat wel klopt. Het duurt wel even voor alles vlot verloopt", zegt Lien Van de Kelder

Hoe gaat Lien daarmee om?

"Je moet rekening houden met de psychologische gevoeligheden van je gezin. Als plusouder moet je daar met respect mee omgaan. Je kan je best een beetje op de achtergrond houden, je mening niet te hard doorduwen. Soms is het best wel koorddansen en op eieren lopen."

Soms moet je koorddansen en op eieren lopen in een nieuw samengesteld gezin.

Volgens Lien hebben alle kanten van het verhaal bestaansrecht. "En soms is het ook prachtig. Toen we met de vier kinderen naar Thaïland gingen was het fantastisch om te zien hoe de band tussen hen sterker werd. Het geeft ook een meerwaarde. En mindfulness kan helpen", lacht Lien.

Mijn samengesteld gezin geeft ook veel mooie dingen, is een meerwaarde.

Bio

Lien Van de Kelder is actrice. Ze is speelde onder andere in Thuis, Flikken, Wittekerke, Zone Stad en The Spiral.

Naast actrice is Lien ook juriste. Ze werkte op het kabinet van Johan Vande Lanotte, toen hij minister van Economie en Consumentenzaken was, rond wetgeving omtrent intellectueel eigendomsrecht.

 

Herbeluister het volledige gesprek met Lien Van de Kelder in 'De Bende van Annemie':