Een nieuwe mobiele operator en iedereen droomt van lagere prijzen: terecht? En hoeveel lager zijn die dan?

21 juni 2022
© Camilo Jimenez
Het nieuws van de nieuwe, mobiele telecomoperator die eraan komt doet hier onmiddellijk de hoop oplaaien over lagere prijzen voor mobiel bellen en surfen. Want nog altijd doen we het op dat vlak minder goed dan in de buurlanden, leert een studie van de Belgische telecomwaakhond BIPT. Is die hoop op beterschap terecht? Journalist Steven Rombaut gaf meer uitleg in 'De Wereld Vandaag'.

Een half jaar geleden concludeerde het BIPT, het Belgische instituut voor postdiensten en telecommunicatie, dat België nog altijd vrij belabberd voor de dag komt in internationale vergelijkingen van de prijzen van telecomdiensten voor consumenten. In die bewuste studie vergeleek het BIPT de prijzen in ons land met die van de ons omliggende landen Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Bottomline daar: België zit systematisch bij de drie duurste landen.

Op vlak van mobiele diensten (mobiel bellen en surfen) valt het nog wel mee als het gaat over basisabonnementen met weinig belminuten en weinig data: dan zit België netjes op het niveau van de buurlanden. Maar zodra je een beetje meer eisen hebt, wordt het prijsverschil met de goedkoopste landen - vooral het VK, Nederland en Frankrijk, aanzienlijk. Wie in ons land een abonnement neemt met minstens 50 GB aan data steekt er qua prijs in ons land met kop en schouders bovenuit.

Daarnaast vallen ook de prijzen van telecombundels, combinaties van internet-, tv- en telefoniediensten, in België relatief hoog uit, met name als je 2 of meer diensten combineert.

Veiling

Naast 'Telenet/Base', 'Proximus' en 'Orange' komt nu ook 'CityMesh' Digi op de telecommarkt. Die extra concurrentie op de markt doet ons meteen hopen dat dat ervoor zal zorgen dat de prijzen zullen dalen. De nieuwe operator kwam erbij via een veiling. "Bij elke generatie wordt het aantal frequenties uitgebreid, die verkoopt onze overheid dan via een regulator aan operatoren", zegt journalist Steven Rombaut. De veiling bracht 1,2 miljard euro op.

Consument

Gaan de prijzen dalen? "Het is de hoop van velen en misschien ook wel de verwachting", zegt Steven Rombaut, "Het is sowieso niet slecht dat er wat concurrentie op de markt komt." Het is de eerste keer sinds 24 jaar dat er een nieuwe speler op de markt komt met een eigen netwerk. "Op dit moment zijn we vooral een duur land op het vlak van bundels waarbij televisie en telefonie gecombineerd worden. Dat zal niet snel veranderen omdat 'Digi' vooral mobiele diensten gaat aanbieden."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'