Een octopus als vriend? Dat kan!

15 oktober 2020
Op Netflix kun je sinds kort kijken naar ‘My Octopus Teacher’, een documentaire over de bijzondere band tussen een octopus en een duiker. Een must-see volgens Linde Merckpoel: “Ik was diep ontroerd, en ik ken volwassen mannen die zelfs hebben gehuild!”

In ‘My Octopus Teacher’ keert Craig Foster, een uitgebluste documentairemaker, terug naar de Zuid-Afrikaanse kust waar hij opgroeide. Hij gaat er zwemmen en ziet in een onderwaterwoud een octopus. Hij is instant gefascineerd door het dier en beslist om elke dag terug te keren naar die plek. Gaandeweg ontstaat er een mooie, emotionele band tussen de twee.

Ongelooflijk maar waar

Een emotionele band met een octopus? Dat lijkt ongelooflijk, maar het is écht. Presentatrice en online-videomaker Linde Merckpoel vertelde in 'De Wereld van Sofie' hoezeer ze geraakt is door het verhaal: “Het gaat om een ongewerveld dier, en tóch ontstaat er een wederzijdse relatie met de man: ze herkennen elkaar en vertrouwen elkaar.”

Er is ook fysiek contact tussen de twee. “Eén van de mooiste momenten”, zegt Linde, "is wanneer de octopus helemaal in Graigs hand komt liggen. Hij zwemt zachtjes naar het wateroppervlak om te gaan ademhalen, en de octopus gaat vol vertrouwen met hem mee”.

Wat ‘My Octopus Teacher’ zo ontroerend maakt, is dat het over veel meer gaat dan die unieke band tussen mens en dier: “Het gaat over een man die het doel in zijn leven terugvindt, en over de fragiliteit van het leven. Want een octopus leeft maar één jaar, en dus is hun verhaal eindig. Je weet dat het gaat stoppen, maar je weet niet wanneer."

Meermaals een klik met een octopus

Thomas Van Puyenbroeck is duiker en verzorger in het aquarium van de Zoo van Antwerpen. Hij weet al langer dat je met octopussen een hechte band kan opbouwen: “De octopus vulgaris uit de documentaire is zeer intelligent, speels en nieuwsgierig. Je kan absoluut vrienden met hen worden.”

“Ik heb zelf al meermaals een klik gehad met een octopus: ze komen naar het raam van het aquarium goeiedag zeggen, of als je erin bent, komen ze contact zoeken. Best eng in het begin, want hun zuignappen zetten zich vast op je hand. Maar je moet ze leren vertrouwen, en zij jou.”

Elke octopus heeft ook zijn eigen persoonlijkheid: “de ene is super nieuwsgierig, de andere timide, en er zijn ook pestkoppen bij. Zo was er een jobstudent die geen klik had met een bepaalde octopus, en elke keer als hij het aquarium opende, werd hij natgespoten.”

Bekijk de trailer van 'My Octopus Teacher':

Lees ook: