Een ode aan de thee

2 februari 2017
In deze tijden van Tournée Minerale is het volgens Greet Huybrechts tijd voor een ode aan de theeblaadjes, de theeboer en de theesommelier. Bij Hautekiet spreekt ze vol lof over de warme drank.

Hoe dikwijls moet ik horen ‘ik lust geen thee’. Wel, ik lust de thee ook niet die me zeer geregeld geserveerd wordt . Een zakje stof - letterlijk afval, gezet met brak water en daar betaal je dan drie euro voor.

Hoe heerlijk kan een kopje thee zijn, waarin de theeblaadjes dansen.

Het draait allemaal rond terroir en vakmanschap. Verbaasd? Zoals bij wijn speelt de terroir een heel grote rol. En door de vakkundige liefdevolle bewerking van die oorspronkelijk groene blaadjes bepaalt de theeboer het smaakpallet.

Als je dan ziet hoe de theesommelier op zijn/haar beurt vakkundig en liefdevol met die blaadjes thee speelt. Hoe met de juiste temperatuur, trektijd en wijze waarop het gezet wordt er alle aroma’s en smaken vrijkomen.

En nu heb ik het nog niet gehad over thee als aperitief, een heerlijk glas sprankelende thee zonder additieven. Een klasse alternatief voor een mierzoet glas fruitsap.

Of wat dacht je van een heerlijk diner met aangepaste theeën?