Een ode aan de zon

26 februari 2019
De gespreksonderwerpen van de voorbije dagen? Het klimaat? Tuurlijk. Loonopslag? Absoluut. De populariteit van het vak Nederlands in vrije val? Het zal wel. Maar het gespreksonderwerp dat alle andere dezer dagen doet verbleken: DE ZON! Want hoeveel deugd dat doet, die eerste dagen volle zon na koude grauwe wintermaanden!?! Put on your sunglasses, vandaag in de Wereld van Sofie: een ongegeneerde ode aan de kracht van de zon.

Reporter Herwig Verhovert ving de mooiste 'leve de zon!'-kreten in de zonnigste voxpop aller tijden.

Frank Van Bommel overwinterde al enkele keren in het buitenland. Maar nu hij met pensioen gaat, beslist hij om definitief te verhuizen naar La Gomera, een klein Canarisch eilandje. Vandaag tekent hij het compromis. Reporter Max Vryens snoof gisteren nog wat laatste stralen Belgische zon met hem in Berchem.

Twee jaar geleden volgde Annemie Struyf Vlamingen die naar Frankrijk emigreerden in La vie en rose. Dit jaar volgt ze Vlamingen die hun geluk gaan beproeven onder de Spaanse zon in Eviva España. Zijn ze ook effectief gelukkiger in zonniger oorden? Of is dat effect eerder van korte duur?

Hoe groot is het effect van de zon nu écht op ons welbevinden? En bestaat dat echt, een winterdepressie? Vragen voor prof. emeritus Piet Nijs

Veel zon, iedereen gelukkig denk je dan. Maar in de buurt van Overleie in Kortrijk zijn ze minder tevreden. Sinds kort doet de “K-Tower”, een 65 meter hoge woontoren daar rare dingen met het licht van de zon. Kapper Paul Van den Berghe doet zijn beklag aan reporter Ward Bogaert, noodgedwongen mét zonnebril.

De zon werd doorheen de tijd door wetenschappers gezien als een mogelijk krachtig wapen. Archimedes bedacht “de zonnespiegel” om vijandelijke schepen te kunnen vernietigen. Het inspireerde Duitse wetenschappers tot de theoretische “sun gun”, waarmee van op een satelliet krachtige zonnestralen wilden richten op vijandelijk gebied, weet redacteur Max Vryens.

Profiteer maar van de zon, want de zon zal er niet altijd zijn! En zolang de zon er nog wel is, welke impact heeft ze op de aarde? Vragen voor Philippe Mollet van volkssterrenwacht Mira.

Lees ook:

Radio 1 Select