Een ode aan het Nederlands

6 februari 2021
Zaterdag zal in Interne Keuken een loflied worden gezongen op het Nederlands. Door iemand voor wie onze taal niét haar moedertaal is.

Mira Feticu studeerde Frans en Roemeens, en doctoreerde als letterkundige aan de universiteit van Boekarest. Ze werkte als journaliste bij Radio România Actualități, debuteerde op haar twintigste als dichter, schreef de roman Femei cu veverițe, en werd in haar vaderland bedolven onder de nominaties en de complimenten. 

En toen vertrok ze. Ze emigreerde naar Nederland. Ze verliet niet alleen Roemenië, het land, ze verliet ook het Roemeens, de taal waarin ze succesvol was. Door de liefde voor een Nederlandse man kwam ze terecht in een wereld waarin zij niemand verstond en niemand haar. 

En ze begon van voren* af aan. Ze studeerde onze grammatica, leerde de woordenschat en de subtiele betekenissen van onze uitdrukkingen, ze ergerde zich aan de oceaan van uitzonderingen die het Nederlands weerbarstig maakt. Ze maakte zich onze taal machtig en vond zichzelf opnieuw uit: in 2012 verscheen Lief kind van mij, haar debuut in het Nederlands. 

Haar jongste boek is een Liefdesverklaring aan het Nederlands. Mira Feticu aanbidt het Nederlands: 'de taal die mij al vijftien jaar sust en troost', de taal die haar de vrijheid heeft gegeven, de taal die van haar een ander mens heeft gemaakt. 'Het Nederlands', zegt Mira Feticu, 'heeft mijn ware ik onthuld'.

Sâmbătă, Mira Feticu va fi invitată la Bucătăria Interioară.

 

(*) Ik - moedertaalspreker - dacht dat het 'van voor af aan' was. Niet dus. Dat is een taalfout. Nederlands is ingewikkeld.

Herbeluister dit gesprek op Radio 1 Select

Herbeluister het volledige gesprek :