Een ode aan Pascalleke

28 april 2021
Danni Heylen wordt vandaag 70 jaar, en haar alter ego Pascalleke dus ook. Meer dan 30 jaar lang tapte ze dagschotels voor Xavier, klopte ze de begerige handen van Boma van zich af en greep ze onthutst naar haar halsketting bij de zoveelste onverwachte plotwending in het supporterscafé van de Kampioenen. Tim Devriese schreef haar een brief.

Ook al hebben de Kampioenen hun voetbalschoenen aan de haak gehangen, Pascalleke blijft bestaan. Op de sociale media, waar foto’s en vido’s van haar dankbaar materiaal zijn voor memes en gifjes. Danni Heylen: hip in 2021, op haar 70ste zowaar! Wie had dat gedacht? Tim Devriese, dié had dat gedacht. Tim Devriese is social media manager bij de Europese Commissie en co-host van de queer podcast 'Scheef Bekeken'. Hij is daarmee begonnen: met die internethype rond Danni Heylen aka Pascalleke. Hij stond erop om haar vandaag, op haar 70ste verjaardag, persoonlijk te feliciteren met een brief.

Ode aan Pascalleke

Beste Danni

We kennen elkaar niet, maar er is iets dat je moet weten. Je zal het misschien vreemd vinden, wat ik je nu vertel. Ik weet niet of er ooit al iemand was die het tegen je zei. Misschien van horen zeggen, dat kan. Hier gaat ie dan: ik ben een Pascale in het diepst van mijn gedachten.

Toegegeven, ik heb geen café en ik heb ook geen vervelende dochter rondlopen en blond ben ik ook al niet, maar Pascale doet wat met mij. Haar gestes, haar stijl, haar levensverhaal. En dat is jouw verdienste. Het gebeurt zelden tot nooit dat we vrouwen als Pascale in fictie zien. Vrouwen in fictie zijn vaak puur vamps, puur vechtersbaas, puur liefde, puur stoutmoedigheid, puur puurheid, puur bad ass. Pascale is dat allemaal ineen. En dat heb jij gedaan. Daar ben ik je zo dankbaar voor.

Fictie viert graag heldenverhalen. Maar mensen zijn geen helden. We vallen vaker dan we opstaan en krabben maar wat aan. We hebben dromen en verlangens die vaker in frustraties veranderen dan in sprookjes. Die tragikomiek van het leven, de kolder van het vallen en opstaan, heb jij erg goed begrepen. En dat zie je in Pascale.

Zij had geen keuze, toen ze zwanger werd. Ze moest trouwen, cafébazin worden terwijl haar zus pralinen (en een fortuin) ging maken. Zij moest met rubberen handschoenen de wc’s schrobben want haar nietsnut van een man had meer oog voor voetbal dan voor haar. En dan verliet ie haar nog ook, de oen! Pascale had evengoed een feeks kunnen worden, een helleveeg zonder weerga, een bitter mens dat sakkert en blaft en bijt. Maar dat liet jij niet toe.

Jij speelde haar met zo veel liefde en genegenheid. Jij had haar door, jij begreep wie ze was. Dat zag ik ook. Daardoor zag ik wie zij was. En daardoor is Pascale na zo veel jaren springlevend op het internet, waar haar groteske mimiek zich perfect leent tot memes op Twitter en op Instagram. Geen Pascale zonder Dani, koningin van bühne en van scherm.

Neen, FC De Kampioenen is niet de meest verfijnde of genuanceerde tv-productie. Dat maakt jouw vertolking van Pascale zo mooi. Want ze is geschakeerd, genuanceerd, mild. Tenminste, tot zover het script dat toelaat. Dat is jouw verdienste. Mijn liefde voor Pascale, tragikomische altijd willen maar nooit kunnen-Pascale, is enkel mogelijk door jouw kunde. Je wisselt de grote gestes af met de kleintjes.

Ok, de laatste paar jaren van Pascale nam de parodie het over van de nuance. De woorden die je Pascale moest doen zeggen, knetterden minder van het scherm. Maar mildheid regeert vandaag. Ondanks bruingebrande dialogen, ongelukkige woorden en terecht geschrapte afleveringen, ben je altijd aardig geweest voor Pascale. Je begreep haar, wist wat ze bedoelde wanneer ze haar parelsnoer of foulard vastgreep of sakkerde op de mannen in haar leven. Nietsnutten, allemaal. Jij liet Pascale stralen. Steeds fierder op wie ze was. Een cafébazin. Een goed mens.

Dat het nu voor eens en voor altijd duidelijk mag zijn: Dani Heylen, beschermengel van Pascale De Backer, is de koningin van mimiek en tragikomiek.

We zien je graag. Gelukkige verjaardag.

Beluister de ode van Tim Devriese in 'Byloo' via Radio 1 Select

Lees ook: