Een op de zes overlijdens komt door vervuiling: "3 keer meer dan tbc, malaria en aids samen"

20 oktober 2017
In 2015 was een op de zes vroegtijdige overlijdens wereldwijd veroorzaakt door een of andere vorm van vervuiling. Dat meldt het tijdschrift The Lancet vandaag in een rapport. De boosdoeners zijn vooral luchtvervuiling, besmet water, of een ongezonde werkplek. Vervuiling is veel meer dan iets wat met het milieu te maken heeft: het vormt een bedreiging voor ons leven en algemeen welzijn, zeggen experts.

"We schatten dat ziektes door vervuiling tot ongeveer 9 miljoen vroegtijdige overlijdens hebben geleid", staat te lezen in het rapport. Dat is ongeveer 16 procent van het totale aantal sterfgevallen voor 2015. Aan het rapport is twee jaar lang gewerkt door medewerkers van The Lancet, verscheidene internationale verenigingen, ngo's en een 40 tal researchers en experts op het vlak van milieu en gezondheid. De auteurs onderstrepen dat vervuiling "drie keer meer doden veroorzaakt dan aids, tbc en malaria samen" en "vijftien keer meer dan oorlogen en andere vormen van geweld".

Bangladesh is er het slechtst aan toe, Zweden en Brunei hebben de beste papieren

De meeste sterftes waren gelinkt aan hartaandoeningen, beroertes en gevallen van longkanker. Veruit de meeste slachtoffers vielen in landen met een lage of middelhoge levensstandaard. Daar is vervuiling verantwoordelijk voor ruim een kwart van de overlijdens. Bangladesh en Somalië zijn er het slechtst aan toe, gevolgd door Tsjaad en Niger. Brunei en Zweden kunnen de beste cijfers voorleggen. "Vervuiling gaat over meer dan het milieu, ze vormt een diepgaande bedreiging voor verschillende facetten van onze gezondheid en ons welzijn in het algemeen", zegt de auteur van de studie, professor Philip Landrigan.

Meer op vrtnws.be

Radio 1 Select