Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

"Eén op vijf leerkrachten is het slachtoffer van pestgedrag"

vr 23 okt. - 10:00

Schrijver en journalist Filip Rogiers heeft zijn eerste "dikke novelle" uitgebracht, zoals hij het zelf noemt. In 'Verman je' is het hoofdpersonage een psycholoog die leerkrachten met een burn-out behandelt. Niet toevallig kiest Rogiers dan ook een artikel over leerkrachten uit het nieuws.
"Eén op vijf leerkrachten is het slachtoffer van pestgedrag"

In Dag Allemaal staat deze week dat 39.888 leerkrachten extra zijn verzekerd tegen agressie. Een verontrustend cijfer, volgens Filip Rogiers:

Ik vind dat een symptoom over hoe empathie in onze samenleving een schaars goed is geworden.

 

Hij baseert zich op een persoonlijk verhaal, waar hij vorig jaar al een reportage over heeft gemaakt in De Standaard Weekblad. Het blijkt immers dat in Vlaanderen 1 op 5 leerkrachten zelf het slachtoffer is van pestgedrag. Rogiers heeft zo'n persoon gekend:

"Die persoon, we zullen hem René noemen, had een heel goede carrière achter de rug. Hij had 21 jaar lesgegeven, maar toen kreeg hij plots een 'moeilijke' klas. Die klas kon hij niet de baas, op welke manier hij ook probeerde. Dat is geëscaleerd: ouders hebben uiteindelijk een wrakingsbrief gestuurd naar de school. Die man heeft echt een 'knak' gekregen en leed aan burn-out verschijnselen. Hij is inmiddels overleden."

 

Er is nochtans veel aandacht voor leerkrachten met een burn-out. Rogiers las er bijvoorbeeld over in de nieuwe roman 'Autoriteit' van Paul Verhaeghe, nadat hij zijn eigen boek net had geschreven. De Britse regering zou ooit een soort gedragstherapie hebben gefinancierd, omdat er economisch gezien te veel leerkrachten uitvielen met een burn-out. Rogiers vindt dat vreemd:

 

Dan kom je in een heel schizofrene situatie, waar je therapeut een beetje de handlanger wordt van het systeem. Hij is niet bezig met de burn-out van de persoon die voor hem zit, maar moet eigenlijk die persoon oplappen en opnieuw in het systeem jagen.

 

Het besluit? "De leerkracht blijft een belaagde mensensoort."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet