"Een oproep aan mijn collega's: stop met vrouwen te vragen hoe ze werk en gezin combineren!"

8 maart 2017
Nieuwsgast op vrouwendag is Véronique Goossens, nieuwsanker bij Kanaal Z en presentatrice van 'Z-talk Goossens'. In die talkshow interviewde ze al tientallen ondernemers, waaronder veel zakenvrouwen.

Véronique wou vandaag een speciale oproep doen aan haar collega-interviewers: "stop met aan vrouwen te vragen hoe ze werk en gezin combineren!" Tenzij je die vraag ook aan mannen stelt natuurlijk. Anders ga je rolbevestigend te werk, en dat kan niet de bedoeling zijn. 

Vrouwen hebben niet het idee dat ze zichzelf of hun mening moeten presenteren aan de wereld.
Véronique Goossens

Ze merkt ook dat het niet altijd makkelijk is om vrouwen in haar programma te krijgen. Vrouwen zullen ook zelden zichzelf aanbieden als gast. "Ik ga actief op zoek naar vrouwelijke ondernemers maar die hebben toch altijd iets meer drempelvrees dan mannen. Daarom doe ik er ook meer moeite voor, ik ga ze vaak zelf opzoeken, praat er lang mee om hen te overtuigen. Ik verzeker hen dat we het alleen over hun werk als ondernemer zullen hebben, niet over het feit dat ze een vrouw zijn, of kinderen hebben. Het is belangrijk dat de kijker hen in de eerste plaats als ondernemer ziet."

"Vrouwen hebben niet dat haantjesgedrag van veel mannen, het idee dat ze zichzelf of hun mening moeten presenteren aan de wereld." Hoe dat komt? Het is voor Véronique nog altijd een intrigerende kwestie.