Is een paarsgroene regering nog een optie? Lachaert (Open VLD): "Enkel als Ecolo haar programma ritueel verbrandt"

22 oktober 2019
© James Arthur Gekiere (Belga)
Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert denkt niet dat er nog een paarsgroene federale regering komt. Economisch zou zo'n coalitie niet werken, zegt hij in 'De Ochtend'. "We moeten alle kansen geven aan paarsgeel."

Nu de federale regering in lopende zaken is, maar het parlement stilaan weer op stoom geraakt, krijg je soms opmerkelijke samenwerkingen in de Kamer. Zo vinden de linkse partijen en de liberalen elkaar weer op ethisch vlak. Open VLD hoopt er op die manier bijvoorbeeld een wetsvoorstel door te krijgen om de wettelijke abortustermijn te verlengen van 12 weken zwangerschap naar 18 weken.

Een opstapje om federaal alsnog een paarsgroene coalitie te smeden, in plaats van de paarsgele waaraan momenteel wordt gewerkt? "Dat voorstel zegt niks over de toekomstige coalitievorming", benadrukt Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert in 'De Ochtend'.

Het is niet omdat er over ethische thema's in het parlement een progressief front mogelijk is, dat dat betekent dat dat de coalitie van de toekomst zou moeten zijn, allesbehalve

"Als u het mij vraagt, moeten we alle kansen geven aan het paarsgele verhaal. We staan voor enorme uitdagingen op vlak van de begroting en het sociaal-economische. We kunnen het ons niet veroorloven om een aantal hervormingen terug te draaien die de regering-Michel heeft gedaan."

Lachaert zegt daar geen politieke "Spielerei" over te willen starten. "Het is niet omdat er over ethische thema's in het parlement een progressief front mogelijk is, dat dat betekent dat dat de coalitie van de toekomst zou moeten zijn, allesbehalve."

Dicht bij de PTB

Nochtans staat net nu opmerkelijk nieuws te lezen in De Tijd: volgens de krant hebben de federale preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) Ecolo en Groen opnieuw uitgenodigd. Groen wil dat nieuws niet bevestigen, "om de discretie te bewaren".

Als je naar het economische programma van de Franstalige ecologisten kijkt: dat ligt heel dicht bij de PTB

Lachaert weet ook niet wat er van aan is, maar: "Ik begrijp natuurlijk dat [PS-voorzitter] Paul Magnette zijn regionale coalitiepartner weer een uitzicht wil geven. Maar is het werkelijk een piste? Dat zullen we nog moeten zien."

Hijzelf wordt in geen geval warm van de paarsgroene geruchten. "Ik ben altijd pessimistisch over de paarsgroene piste als ik de economische programma's van de PS bekijk. En daar zullen we sowieso mee moeten samenwerken, in gelijk welke piste die voorligt. Als je dan naar het economische programma van de Franstalige ecologisten kijkt: dat ligt heel dicht bij de PTB. Dat zal toch enkel kunnen als zij hun programma ritueel verbranden."

Beluister het gesprek met Egbert Lachaert via Radio 1 Select. Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/10/22/kamerlid-egbert-lachaert-open-vld-veegt-paarsgroene-coalitie-v/Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'