"Een parlementariër kan zich niet veroorloven verkeerd te blazen"

20 januari 2017
Op zowat elke werkplek is alcoholgebruik verboden. Maar in het parlement is men niet onmiddellijk geneigd om die af te schaffen. “Het moet gedaan zijn met die verkleutering. Als een parlementariër zich niet kan beheersen, zal hij wel snel afgerekend worden door zijn kiezers,” aldus Herman De Croo (Open Vld)
De deontologische commissie had geadviseerd om alcoholgebruik in het Federaal Parlement af te schaffen. Dat voorstel kwam na een incident waarbij kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld) racistische opmerkingen maakte tegen zijn collega Meryame Kitir (SP.A.). Het idee? Schaf alcohol af, zo verhoogt de kwaliteit van het debat. Maar Kamervoorzitter Sigfried Bracke (N-VA) laat het advies liever voor wat het is. 

Herman De Croo staat achter de beslissing van Bracke. “Het moet gedaan zijn met die verkleutering. Een parlementariër kan zich niet veroorloven verkeerd te blazen. Als hij zich niet kan beheersen, zal hij wel snel afgerekend worden door zijn kiezers.” 

Naar mijn weten is er geen alcoholmisbruik in het parlement. Er wordt voornamelijk koffie en chocomelk gedronken. En af en toe een pint

Gratis alcoholgebruik werd in de jaren negentig ingevoerd door toenmalig Kamervoorzitter De Croo.“Tot dan gingen parlementariërs tijdens de debatten op café rond het parlement. In een paar bars was een bel die afging wanneer de stemmingen in het parlement van start gingen. Dat moest veranderen.” Daarom richtte De Croo de cafetaria op in het parlement. “Niemand drinkt zich te pletter want de sociale controle is groot.”