Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Een peiling, discussies over de kernuitstap, hommeles bij Antwerpse Open VLD: veel kopzorgen voor partijvoorzitters

ma 13 dec. - 9:56

Een voor de ene desastreuze en voor de andere hoopgevende peiling, discussies over de kernuitstap, en hommeles bij de Antwerpse liberalen. Het was een tumultueuze week voor de politiek, de partijvoorzitters hebben uiteenlopende kopzorgen, zo analyseert Wetstraatjournalist Ivan De Vadder de politieke gebeurtenissen van afgelopen week.
Ivan

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Het afgelopen weekend was de uitloper van een tumultueuze politieke week. Een week die werd afgesloten door een peiling van Het Laatste Nieuws en VTM. Daardoor werd het voor enkele voorzitters zelfs een weekend wonden likken. Bij Conner Rousseau van Vooruit mag je dat zelfs letterlijk nemen: hij lag te herstellen van een pijnlijke operatie, zodat hij van de goede resultaten (zijn partij gaat "vooruit" en twee boegbeelden onder wie hijzelf komen in de top 3 terecht) maar weinig kon genieten.

Wie daar wel de kans toe kreeg, was de kersverse voorzitter van de PVDA-PTB, Raoul Hedebouw, in het Nieuws van VTM. Nog voor hij goed en wel voorzitter is, scoort zijn partij in de peiling in Vlaanderen beter dan de Groenen, in Brussel even goed als de PS en in Wallonië blijft ze de derde partij na de PS en de MR.

Hoe kan MR landen in de kernuitstap?

In "De zevende dag" kwam de baas van Engie/Electrabel, Thierry Saegeman, nog eens benadrukken dat voor zijn bedrijf eens de "point of no return" voor het openhouden van de twee jongste kerncentrales al lang is voorbijgestreefd, en dat hij destijds alle toenmalige eerste ministers, Charles Michel en Sophie Wilmès, daarvan op de hoogte heeft gebracht.

En laat dat nu net twee Franstalige liberalen zijn, lid van de MR, de partij die zich hardnekkig blijft verzetten tegen de kernuitstap. In die mate zelfs dat niemand goed inziet hoe die partij - nu het duidelijk is dat de kernuitstap er komt- kan landen. In "De afspraak op vrijdag" had de voorzitter van Groen Meyrem Almaci ook geen compromisidee om hem zo'n "zachte landing" aan te bieden.

Heel wat waarnemers in de Wetstraat vragen zich af wat GLB (George-Louis Bouchez, voorzitter van MR, de initialen leiden een eigen leven) bezielt, want afgelopen week heeft de voorzitter ook – met de hulp van de liberale fractie in het Waals Parlement – een ontwerp van zijn eigen minister van Financiën Jean-Luc Crucke tegengehouden.

Het was wonden likken voor de meeste partijvoorzitters

Uiteindelijk hebben de liberale parlementsleden het ontwerp goedgekeurd, maar de vraag is of Crucke en Bouchez nog één en dezelfde deur kunnen. De voorzitter waarschuwde de minister dit weekend al op RTL dat je “niet verkozen wordt tot minister, maar wel aangeduid” (versta "door de voorzitter"), en dat dit alleen mogelijk is dank zij de hulp van de “politieke familie.”

Maar ook bij de PS legt de peiling grote problemen bloot: in Wallonië kruipt de partij uit het dal en slaat ze een kloof met de PVDA, maar in Brussel is de partij in vrije val en is ze ingehaald door de PVDA. De Brusselse PS blinkt uit in slecht beheer en interne conflicten en dat eist zijn tol. Paul Magnette ziet zijn partij in tweeën gesplitst door de peiling.

Verdeel en heers

CD&V hield een congres dit weekend, maar dat vond opnieuw digitaal plaats en dat was een streep door de rekening van CD&V-voorzitter Joachim Coens. Die heeft bovendien veel moeite om de fluistercampagnes tegen hem stil te leggen. En ook kreeg hij af te rekenen met een desastreus peilingsresultaat, net boven de 10 procent, en dat is nooit leuk om een congres mee te starten.

Ook Open VLD deed het niet goed in de peiling, maar misschien baarde vooral de Antwerpse afdeling de partijleiding de meeste zorgen. Willem-Frederik Schiltz -die expliciet kandidaat was om de tweede liberale schepen te worden in het Antwerpse college- krijgt die job niet. Integendeel, de liberalen blijven op één schepenambt zitten, en die gaat naar Erica Caluwaerts.

De leden van de Antwerpse afdeling krijgen nu het laatste woord. Mochten ze het voorstel afkeuren, dan rest er de Antwerpse Open VLD weinig meer dan de coalitie te verlaten.

En dat brengt ons bij de N-VA van Bart De Wever. De Antwerpse burgemeester heeft als machtspoliticus gedaan wat hij moest doen. Verdeel en heers is een eeuwenoud machtsspel en de liberalen zijn er (alweer) het slachtoffer van. Maar de partijvoorzitter moet toch ook met argusogen naar de peiling kijken waar Vlaams Belang dat de kloof tussen de twee Vlaams-nationale partijen een stukje groter maakt.

Nauwelijks een kwart heeft nog vertrouwen

Kortom, het was een weekend met veel kopzorgen voor de politieke partijvoorzitters. En dan heb ik het nog niet eens over de cijfers van de Motivatiebarometer van de UGent: nauwelijks een kwart van de gevaccineerden heeft nog vertrouwen in de deskundigheid van de politici.

In "De afspraak op vrijdag" onthulde journalist en columnist Alain Gerlache dat in Frankrijk de geesten nog veel verder gaan: bijna de helft van de Fransen vindt dat je politici mag uitschelden, en een kwart onder hen zou zelfs geweld op politici goedkeuren. Met dat in het achterhoofd is een slechte peiling dan maar een kleine kopzorg.

Beluister het gesprek met Ivan De Vadder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws en 'De Ochtend' 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet