Een pester getuigt: "Ik wist niet wat de gevolgen konden zijn ..."

5 februari 2018
Vrijdag 2 februari is de Vlaamse Week tegen Pesten van start gegaan. Daarom horen we de laatste tijd heel veel getuigenissen over slachtoffers van pesters. Maar wat met de pesters zelf? Die komen niet zo vaak aan het woord. Kan een pester zelf ook een slachtoffer worden? Evert Venema vroeg het aan Lynn.

Pesten uit zelfverdediging?

In de lagere school was Lynn een pester: "Een meisje op onze school was wat zwaarder gebouwd, had het moeilijk om vrienden te maken. Toen heeft ze met mijn foto's een profiel aangemaakt op sociale media en zo contact met andere mensen gezocht. Uit een soort van zelfverdediging ben ik haar beginnen pesten." 

"Op dat moment voel je niets, zie je niets en weet je niets"

Lynn pestte vooral verbaal: "Het werd nooit fysiek. We sloten haar vooral uit en maakten haar zwart. Op die leeftijd kende ik ook geen limieten, er moest wel iets heel ergs gebeuren vooraleer ik er mee ophield." En er gebeurde ook iets ergs. Het meisje dat Lynn pestte stortte zich uit een raam, zes meter naar beneden. Lynn en nog wat andere meisjes zagen het gebeuren. "Het moest wel gepland geweest zijn", zegt Lynn. "Op dat moment voel je niets, zie je niets en weet je niets. Je voelt je machteloos en denkt er meteen aan dat het jouw schuld is."

Pester wordt slachtoffer

De eerste twee jaar van de middelbare school waren erg moeilijk voor Lynn: "Iedereen bekeek me, maakte me zwart.. Alles kwam op mij terecht. Dan ben ik op zoek gegaan naar hulp, samen met mijn omgeving. Op dat moment voel je je zo klein en word je zelf een slachtoffer."