Is een Pietenpact nodig?

14 november 2016
De discussie over de rol van Zwarte Piet is dit weekend weer in alle hevigheid losgebarsten. Vrijdag raakte bekend dat de Vlaamse kinderzenders en andere partners een Pietenpact sloten: ze willen een einde wilden maken aan de raciale stereotypering van Zwarte Piet.

Voor de rest is de invulling van het feest vrij: de Sint kiest zelf of hij zonder of met pieten - roetveegpieten, regenboogpieten, ongeschminkte pieten de hort op gaat. Het Vlaams-Nederlands huis deBuren nam het initiatief voor het Pietenpact. Ook speelgoedketen Dreamland, de onderwijskoepels en de Gezinsbond tekenden mee.

Het pact lijkt ondertussen op de sociale media evenveel voor- als tegenstanders te hebben, onder zowel blanke als zwarte Vlamingen.

Comédienne Lies Lefever schreef een zeer scherpe opinie tegen dit pact, haar blog werd lustig gedeeld. Ook de CD&V politicus Theodomir Nsengimana vindt op zijn facebookprofiel het Pietenpact nutteloos omdat het de aandacht afleidt van de echte racisme-problemen. Wouter Van Bellingen van het minderhedenforum vindt dan weer dat het pact nog niet ver genoeg gaat, hij wil liever helemaal af van de figuur van zwarte piet.

OPROEP

  • Onderteken jij het Pietenpact? Ben je betrokken bij een organisatie die binnenkort voor de keuze staat: een zwarte piet of een roetpiet?
  • Hoog tijd voor zo’n Pietenpact omdat de figuur van Zwarte Piet te racistisch beladen is? 
  • Of is het onzin en moet Zwarte Piet gezien worden in een oude traditie die met racisme niets te maken heeft?

Radio 1 Select