Een placebo werkt echt (... zelfs als je weet dat het een placebo is)

24 oktober 2016
Als er in grote letters op een potje pillen PLACEBO staat, zou die pil dan -waar niks in zit- toch nog werken? Het antwoord op die vraag is gek genoeg: ja.

Het gaat om een onderzoek in Boston: een groep patiënten kreeg een geneesmiddel, en een andere groep kreeg een placebo. Ze kregen beiden ook de nodige uitleg over de medicijnen en de placebo’s. “En blijkbaar is die uitleg en aandacht ook al veel waard” vertelde Marleen Finoulst, arts en coördinator van de website Gezondheid en Wetenschap in "Nieuwe Feiten".

Aandacht is heilzaam en kan voor sommigen al een deel van de therapie zijn. Zeker omdat het om een studie gaat bij mensen met lage rugklachten. “Dat is al iets waar een belangrijke psychische component inzit” zegt Finoulst.

Nog beter was het geweest als men een groep mensen enkel een placebo, en geen uitleg gaf.

Maar het betekent wel dat het lichaam in staat is om zichzelf te genezen. Dat heeft men vorig jaar ook al ondervonden dankzij een andere studie: toen gaf men mensen een pijnstillende crème. En ook al was het een placebo: de crème sloeg toch aan. Hetzelfde zien we ook bij mensen met een lichte depressie: zij kunnen met een placebo al goed geholpen zijn.

Wat ook blijkt: duurdere placebo’s werken beter. Duurdere therapieën en mooie verpakkingen hebben op een aantal patiënten meer effect. Zo zijn er nog altijd mensen die geen generische middelen willen gebruiken, maar die “het echte merk” verkiezen “omdat dat beter zou werken”. Hetzelfde geldt voor anti-rimpelproducten.

Daarom trouwens ook dat men heel goed nadenkt over welke kleur bepaalde medicijnen hebben.

Radio 1 Select