Een politicus op de fiets, dat straalt iets van daadkracht en vrolijkheid uit

13 april 2019
CD&V lanceert een fietsplan of de N-VA lanceert een filmpje waarin de partij zich graag voorstelt als de nieuwe Vlaamse klassieker: de fiets lijkt wel te zijn uitgegroeid tot hét campagnemiddel bij uitstek. Waarom laten politici zich toch zo graag in beeld brengen op twee wielen? Volgens politiek commentator is het allemaal begonnen bij ene Wilfried Martens in de jaren 70.

"Wilfried Martens had een hartkwaal. Hij werd geopereerd en moest fietsen voor zijn revalidatie", herinnert Rik Van Cauwelaert zich in De Wereld Vandaag. "Er verschenen foto's en er werd ook gefilmd terwijl de premier op de fiets zat. Dat straalde iets sympathieks uit." Sportjournalist Jan Wauters grapte indertijd wel dat Martens op een damesfiets reed.

Een politicus op de fiets, dat straalt iets van daadkracht en vrolijkheid uit

Hoe dan ook, het bracht iets teweeg. "Je zag later dat Guy Verhofstadt een echte koersplunje aantrok en zich op de racefiets graag liet omringen door wielervedetten of gewezen wielervedetten." Van Cauwelaert ontwaart er een begin in van een politieke tactiek. "Een politicus op de fiets, dat straalt iets van daadkracht en vrolijkheid uit."

Uiteraard mag de Gordel niet ontbreken op dit politieke fietsfestijn. "Dat was aanvankelijk een beetje een politieke manifestatie waarbij Vlamingen kwamen benadrukken dat de groene gordel rond Brussel Vlaams is", duidt Van Cauwelaert. "Dan zag je bijvoorbeeld mensen van de N-VA in hun partijkleuren op de fiets." Ook CD&V-politici lieten zich trouwens in fietsplunje opmerken.

"En dan zijn er nog de eerste verkozenen van Agalev die op de fiets aan het parlement aankwamen. Dat was wel wat geforceerd, want eigenlijk waren ze om de hoek opgestapt."

In Wallonië zie ik Elio Di Rupo nog niet onmiddellijk op de racefiets stappen, al heeft dat te maken met het terreinverschil

Laten we ook de bezoeken per fiets aan de koning niet vergeten, en de bij uitstek Vlaamse wielergekte. "In Wallonië zie ik Elio Di Rupo nog niet onmiddellijk op de racefiets stappen, al heeft dat te maken met het terreinverschil", zegt Van Cauwelaert. "En hier heb je dezer dagen de wielergekte naar aanleiding van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het is toch écht iets Vlaams."

Bron: VRT NWS & De Wereld Vandaag

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Radio 1 Select