“Een politicus trok mijn T-shirt omhoog op een feestje”

17 oktober 2017
Actrice Anemone Valcke voelt zich fel betrokken bij de seksisme-discussie die vandaag het nieuws domineert. “In Amerika snappen ze niet dat wij hier moppen over maken.”

“Voor alle duidelijkheid, ikzelf ben nog nooit slachtoffer geweest van sexual harrassment”, vertelt Anemone Valcke. Maar ik vind wel dat de seksisme-heisa rond Hollywood-producer Harvey Weinstein de filmbusiness overstijgt. Seksisme zit diepgeworteld in ons systeem. Mannen, óf vrouwen, hebben soms zelf niet eens door dat ze seksistische zaken vertellen. Wij Belgen lossen veel op met humor, cynisme. Maar ik heb veel vrienden in Amerika, en zij snappen niet dat we daar grapjes over kunnen maken. In Amerika roept men op de trein ook iedereen op om seksuele intimidatie te melden. Op dat vlak staan wij nog achter.”

“Er zijn zo ontelbaar veel voorbeelden van dagelijks seksisme. Een blonde vriendin van me zat op de trein. Toen ze een probleem had met haar treinkaart, zei de conducteur: ‘Met blond haar alleen zal je er niet geraken hoor, meisje!’ Ik weet ook wel dat dat misschien grappig bedoeld is en ik wil niet overkomen als een seut. Maar zoiets toont wel aan hoe subtiel seksisme soms kan zijn.”

“Mijn zus is de manager van het Krook-café in Gent. Als mensen naar haar vragen, bij een discussie of zo, geloven ze niet dat een vrouw de manager kan zijn. En op een feest werd mijn T-shirt naar omhoog getrokken door een politicus. Die heb ik de huid volgescholden.”

“Het is gewoon jammer dat er iets sensationeels als het geval Weinstein moet gebeuren om de noodzaak te vinden om het hierover te hebben. Vrouwen én mannen moeten hun grenzen kunnen aangeven.”