Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Een portret van Matteo Simoni versus de vierdaagse werkweek in Spanje

di 6 jul. - 6:48

Italië speelt tegen Spanje op het EK Voetbal vanavond. En ook in onze podcasttips spelen we die twee landen tegen elkaar uit. Een veel besproken podcast was die van 'Touché', met Matteo Simoni. Hij vertelde er erg openhartig over zijn oudere broer Rafaël die overleed aan epilepsie. Ook de podcast van 'Nieuwe Feiten' is altijd erg populair. En één van die 'nieuwe feiten' was een proefproject met de vierdaagse werkweek in Spanje. Het zorgde voor heel wat beroering.
Ek Podcast

"Na vier maanden kunstmatige coma was mijn broer epilepsievrij, maar werd hij niet meer wakker"

Twintig jaar geleden verloor acteur Matteo Simoni zijn oudere broer Rafaël aan epilepsie.  Matteo eert hem nog elke dag. "Samen met mijn andere broer Marco heb ik een tattoo met zijn naam. Marco heeft Rafaëls naam op de computer gezet en daar iets grafisch mee gedaan. Zijn naam staat ook in een soort spiegelschrift waardoor je het als buitenstaander niet direct kan lezen."

En dan is er nog de ring van Rafaël die Matteo vond. "Ik snuffelde vaak in Rafaëls kamer rond toen hij in coma lag. Ik deed zijn schuiven open, neusde in zijn agenda, ... Toen heb ik die ring gevonden en tenzij het echt niet mag voor een rol die ik speel, draag ik die ring altijd."

De herinnering aan zijn broer mag dan wel vervagen, maar als Matteo een podium opstapt, voelt hij zijn broer bij zich: "Als ik iets moet doen dat mij onzeker maakt, dan kus ik de ring en doe ik wat ik moet doen voor hem. Dat geeft me energie."

Beluister hieronder de podcast van 'Touché' (of luister via je favoriete podcast-app)

Vierdaagse werkweek zorgt voor beroering in Spanje

Uit een studie blijkt dat de Spanjaarden heel veel tijd op kantoor doorbrengen. Maar: ze zijn er niet efficiënt genoeg. "De vergaderingen zijn er heel gezellig en lopen heel lang uit" zegt correspondent Sven Tuytens. Er heerst ook een oude bedrijfscultuur: de bedrijfsleider komt later toe, maar niemand mag vertrekken, voordat hij/zij naar huis is gegaan.

Een proefproject wil hier verandering in brengen. Men wil hetzelfde werk van vijf naar vier dagen brengen, en hoopt zo dat mensen veel efficiënter worden.  Zo hebben mensen ook meer tijd voor hun familie, en zouden ze ook gelukkiger worden. 

Maar het proefproject zorgt voor beroering. Werknemersorganisaties vinden het compleet belachelijk. 

Beluister hieronder de podcast van 'Nieuwe Feiten' (of luister via je favoriete podcast-app)

Ontdek al de podcasts van Radio 1:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet