Een privéles juridische principes

21 februari 2015

“Het recht mag niet verward worden met rechtvaardigheid. Recht en rechtvaardigheid zijn twee verschillende dingen”. Op een redactie-eiland naast dat van Interne Keuken werkt een collega die rechten heeft gestudeerd. Ze moet ons geregeld vermanen. Want wij willen wel eens luidop foeteren als er weer eens een boef vrijuit gaat omdat er procedurefouten zijn gemaakt. Onbegrijpelijk voor ons, juridische leken. Logisch volgens die collega-die-advocaat-had-kunnen-worden-als-ze-niet-zo-graag-iets-in-de-media-was-gaan-doen. Felle discussies soms…

Waar wij ons nog aan kunnen ergeren? Aan verjaring. De bende van Nijvel bijvoorbeeld. Haar misdaden uit 1985 dreigen te verjaren. De Reus en zijn trawanten gaan dan vrijuit. Ondenkbaar toch? Meer zelfs: onrechtvaardig. Immoreel. Verjaring is misdadig op zich. Afschaffen!

Onze juridisch geschoolde collega kijkt dan vermanend, en verwijt ons dat we onze onderbuik laten spreken. Maar wij denken daar anders over.

Zaterdag zit Paul Van Orshoven aan de keukentafel. Hij heeft nog les gegeven aan die collega van ons. En hij komt ons een privéles rechtsprincipes geven. Opdat wij zouden inzien dat wij dwalen. Ik zeg privéles, maar dat is niet helemaal juist. U mag meeluisteren.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select