Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Aperitivo

Een punt is niet zomaar een punt

di 25 aug. - 9:02

Zet jij een punt achter je korte WhatsApp-berichten en sms’en? Dan geef je je berichten eigenlijk een negatievere connotatie mee.
Een punt is niet zomaar een punt

Vind je het goed om naar de winkel te gaan? Oké
Vind je het goed om naar de winkel te gaan? Oké.

Het verschil tussen deze twee WhatsApp-gesprekken lijkt klein – de ene zin heeft een puntje, de andere niet - maar de emotionele verschillen zijn groot. 

Je zal de zinnen ook al snel anders gaan uitspreken, luister maar naar onderzoeker Lauren Fonteyn (Universiteit Leiden):

Gezichtsuitdrukkingen, gebaren, intonatie… het komt handig van pas tijdens een gewoon gesprek, maar dit valt allemaal weg in sms-taal of in WhatsApp-gesprekken, zegt Fonteyn. Door al dan niet een punt achter een zin te zetten, kan je wat meer emotionele betekenis aan je woorden geven. De persoon die ‘Oké.’ antwoordt op de vraag of ie naar de winkel wil gaan, is wat minder enthousiast. Een punt wordt immers geassocieerd met een meer dalende, vlakkere intonatie.

Bij korte berichten is een punt eigenlijk zelfs een “nutteloos leesteken” geworden: “Als er maar één zin in het tekstballonnetje staat heeft het puntje geen functie, want de zin is al afgesloten” zegt Fonteyn.  Vervolgens toch nog een punt toevoegen, geeft dus een andere betekenis aan je bericht.

Anders is het bij  een lang tekstbericht met verschillende zinnen achter elkaar, dan heb je een punt nodig om de zinnen af te sluiten.

Generatieverschil

Wel is er een duidelijk generatieverschil. “In 2015 is er al een onderzoek naar geweest, en jongere mensen hadden de neiging om sms’en en berichtjes die werden afgesloten met een punt negatiever te lezen. Terwijl dat interpretatieverschil er niet was voor de oudere generatie.”

Boze reacties

Dat taal emotie oproept werd weer maar eens duidelijk. Het onderzoek van Fonteyn verscheen ook in een Britse krant, en leidde tot heel wat boze reacties. “Ik had nooit gedacht dat onderzoek naar leestekens doen zo slecht zou vallen, maar dat doet het blijkbaar toch.” Zo kreeg Fonteyn het verwijt dat ze campagne voert om de punten te doen verdwijnen. “Maar dat is nooit de bedoeling geweest natuurlijk. We kijken gewoon naar wat er gebeurt.”

Beluister het gesprek met Lauren Fonteyn in 'Aperitivo':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet