"Een radicale gedetineerde begeleiden gebeurt niet in één sessie"

10 januari 2017
De islamconsulenten in de Vlaamse gevangenissen trekken aan de alarmbel. Voor een schamele 1300 euro per maand moeten zij radicalisering bestrijden. "Heel wat islamconsulenten haken af, terwijl ze meer dan ooit nodig zijn ," zegt Vlaams hoofd-islamconsulent Saïd Aberkan.

De consulenten proberen te voorkomen dat gedetineerden radicaliseren in de gevangenis. Maar sommige consulenten haken af omdat hun loon te laag is. “Ik ben vorige week nog gecontacteerd door een persoon die zei dat hij niet geïnteresseerd is in de job door de bescheiden wedde en de verre onvergoede verplaatsingen,” vertelt hoofd van de islamconsulenten Saïd Aberkan.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakte 400 miljoen euro vrij voor de strijd tegen radicalisering. Toch komt het geld niet tot de islamconsulenten. “Het blijft moeilijk om mensen aan te trekken die voor een laag loon willen werken. Je moet veel tijd en energie steken in de begeleiding van een radicale gedetineerde. Dat gaat niet in één sessie.”

Vanaf volgende maand zullen er veertien consulenten aan de slag gaan in de gevangenissen. Minister Geens wil al lang werk maken van een goed statuut van de consulenten.