Een regering met PS en N-VA, kán dat? Preformateur Geert Bourgeois (N-VA): "Tegen 4 november duidelijkheid"

14 oktober 2019
© Radio 1
Tegen 4 november moet best duidelijk zijn of er onderhandelingen kunnen starten over een federale regering met zowel de PS als de N-VA. Dat zegt preformateur Geert Bourgeois (N-VA) in 'De Ochtend'. "Het is geen eindtermijn, maar wat mij betreft gaat het best zo snel mogelijk. 4 november is een goede einddatum", zegt Bourgeois.

Sinds vorige week dinsdag zijn Geert Bourgoeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) aangeduid als "preformateur" door de koning. Ze moeten nagaan of er onderhandelingen kunnen starten voor een federale regering waar zowel de N-VA als de PS deel van uitmaken.

Na gesprekken met hun voorgangers, informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR), brachten de preformateurs N-VA-kopstukken samen met een delegatie van de PS. "Deze week zien we ook de andere partijen", zegt Geert Bourgeois.

En achter die gesprekken mag gerust wat vaart zitten. "Het heeft geen zin om maanden lang na te gaan of er wel kan aan tafel gezeten worden", klinkt het. "Het is geen eindtermijn, maar wat mij betreft gaat het best zo snel mogelijk. 4 november is een goede einddatum", zegt Bourgeois. "Het zou slecht zijn om die zaak nog eens maanden te rekken."

Op 4 november, binnen drie weken, brengen de twee preformateurs verslag uit bij de koning. De opdracht van Vande Lanotte en Reynders werd over de hele zomer telkens verlengd. Bourgeois lijkt liever niet in dat schuitje te belanden.

De oud-minister-president wijst ook meteen op de grote verschillen tussen de linkse PS en de rechtse N-VA. "De tegenstellingen zijn groot, budgettair, sociaal-economisch, op vlak van veiligheid, migratie en communautair. We staan dus niet op de zucht van een akkoord. De vraag is of dat overbrugd kan worden."

Bekijk het gesprek met Geert Bourgeois in 'De Ochtend':