“In een rijk land als het onze is het onzinnig om mensen te dwingen om langer te werken eens ze de 60 voorbij zijn"

6 februari 2020
© Radio 1
Het hangt als een donderwolk boven ons hoofd: de vergrijzing neemt toe. We moeten met z'n allen langer werken, want anders kunnen we de pensioenen niet betalen. Professor demografie Patrick Deboosere (VUB) denkt daar anders over. Hij schreef het boek ‘Lang leve de vergrijzing’.

“Gedurende 150 jaar is de levensverwachting blijven toenemen en dat is goed nieuws” zegt Patrick Deboosere over de titel van zijn boek. Hij noemt de vergrijzing “een fantastisch succesverhaal”.

“We zijn van een levensverwachting van 40 jaar naar 80 jaar gegaan. Maar tegelijk wordt dat goede nieuws mis begrepen: alsof we langer leven. Terwijl we helemaal niet langer leven, alleen leven we met velen lang.”

“De grenzen van de mensen zijn niet verlegd”, verklaart Deboosere die uitspraak. “De grenzen van de maximumleeftijd worden niet doorbroken. Elk individu heeft de kans om langer te leven en om oud te worden. Maar de mens als species vandaag leeft niet langer dan in de tijd van de Grieken of de Romeinen.”

"Een van de meest belangrijke zaken die we hebben is tijd"

Nochtans wordt het feit dat we ‘langer leven’ vaak aangehaald door politici als argument om mensen langer te laten werken. Deboosere denkt daar anders over. “In een rijk land als het onze is het onzinnig om mensen te dwingen om langer te werken eens ze de 60 voorbij zijn” schrijft hij in zijn boek.

“De betrachting van een economie moet toch zijn om zoveel mogelijk welvaart te geven aan zijn bevolking, aan mensen. Onze economie wordt altijd maar performanter. En een van de meest belangrijke zaken die we hebben is tijd, vrije tijd. We hebben maar één tijd in ons leven.”

Bekijk het integrale gesprek met Patrick Deboosere:

'Lang leve de vergrijzing' is uitgegeven bij EPO

Lees ook: