In een Romeins klaslokaal

31 maart 2017
We weten dat er een Romein was die de Belgen de dapperste onder de Galliërs vond. We weten dat een andere van oordeel was dat Carthago vernietigd moest worden. Maar wat betreft het dagelijkse leven van de doorsnee Romein zitten er gaten in onze kennis. Omdat het dagelijkse leven nu eenmaal te dagelijks is om erover te schrijven.

Er is een boek op de redactie van Interne Keuken beland dat die gaten in onze kennis vult. We hebben het gelezen en we weten nu hoe de Romein zich excuseerde als hij dringend naar de WC moest. Wat er 's avonds allemaal moest gebeuren voor je met een gerust hart naar bed kon. Wat Romeinse kinderen meenamen naar school, en welke smoes ze verzonnen om onder een pak slaag van de meester uit te komen. Hoe je een badhuis betrad, hoe je geld moest lenen, wat je moest zeggen tijdens een etentje, enzovoort enzoverder.

Het betreft een taalgids waarmee Romeinse kinderen Grieks leerden en latijnonkundige inwoners van het Romeinse rijk Latijn: de Colloquia, de handboeken zoals die tweeduizend jaar geleden gebruikt werden.

Daarin staat niéts over dappere Belgae of over Carthago dat moet vernietigd worden. Maar je vindt er wel allerlei zinnetjes en uitdrukkingen in die je van pas konden komen in het dagelijkse leven, en die dus een authentiek inkijkje bieden in het Romeinse leven zoals het was.

Eleanor Dickey heeft die Colloquia bestudeerd en er "In een Romeins klaslokaal" over geschreven. Patrick De Rynck - vertaler, kenner en minnaar van alles wat Romeins of Grieks is - heeft Dickey gelezen en ligt zaterdag aan aan de Interne Keukentafel.