Een separatistische presidentskandidaat?

22 juni 2011

Sinds president Obama zijn herverkiezingscampagne aankondigde lijsten kranten en nieuwssites ijverig de potentiële kandidaten voor de Republikeinse presidentiële nominatie op.

Dagelijks uitten zich nieuwe kandidaten, het valt nauwelijks bij te houden. Voorlopig zich het lijstje officiële GOP-kandidaten er zo uit: Michele Bachman, Herman Cain, Newt Gingrich, Gary E. Johnson, Jon Huntsman, Fred Karger, Andy Martin, Jimmy McMillan, Ron Paul, Tim Pawlenty, Mitt Romney en Rick Santorum. In de meeste polls staat Romney aan kop.

Een interessante officieuze kandidaat die meer en meer genoemd wordt is Rick Perry. Perry begon z'n politieke carriere als democraat, was in 1988 nog campagneleider van Al Gore in Texas maar keerde is 1989 zijn kar. In 2000 volgde hij George Bush op als gouverneur van Texas, en dat is hij nog steeds.

Perry was ten tijde van de kredietcrisis een van de grootste criticasters van het beleid van Obama. Hij weigerde een bedrag van meer dan een half miljard dollar federale steun om de Texaanse economie te stimuleren. Uit onvrede met het economische beleid van Obama dreigde hij in 2009 zelfs met de afscheiding van Texas.

Het is nog een vraag of die secessiegedachte te rijmen valt met presidentiële ambities. Het idee van een onafhankelijk Texas lijkt ook nogal utopisch, maar hebben de zuidelijke staten zich in 1861 niet afgescheiden uit onvrede met de verkiezing van (republikein) Lincoln? En u weet waartoe dat allemaal geleid heeft.

Hoe realistisch is zo'n scheiding in de VS van de 21ste eeuw? Leeft het separatistische gedachtengoed een beetje in Texas?