“Een shock is psychologisch zeer interessant”

20 december 2016
Fien Troch heeft als kind eens ‘vuurtje stook’ gespeeld, en dat liep goed mis. “Het vuur liep uit de hand en mijn broer vloog in brand,” aldus de filmregisseur. Terwijl haar broer de juiste reflex had om over de grond te rollen, liep Troch in shock snel weg. “Alles kwam uiteindelijk goed, maar dat was absoluut niet dapper. Nu handel ik anders.”

De les uit haar kindertijd kwam goed van pas toen Fien Troch een kortfilm aan het draaien was en er een groep kinderen in het zwembad zat. “Opeens was er een kindje aan het verdrinken en deze keer was mijn eerste reflex om in het water te springen en het kind te redden.” Omstaanders daarentegen riepen vertwijfeld “il ne peut pas nager.” “Maar dat hoort bij een shock en het is psychologisch eigenlijk een zeer raar maar interessant fenomeen,” zegt Troch.

Lafaard

“Als filmregisseur gebruik ik alles wat ik zelf meemaak en rond mij zie. Je kan niet zeggen dat iemand een lafaard is omdat hij niets deed. Niet ingrijpen is soms sterker dan jezelf. Alles heeft een oorsprong, en als je die oorsprong altijd probeert te begrijpen, maakt dat het leven heel interessant, maar vermoeiend,” concludeert Troch filosofisch.