Een soort outlet-apotheek: kan dat?

27 februari 2018
Enkele weken geleden overleed de man van Jo Klinkers. Ze blijft achter met heel veel verdriet, maar ook met... een heleboel dure medicatie. Zou die kunnen overgenomen worden door niet zo kapitaalkrachtige patiënten? Een soort outlet-apotheek, zou dat mogelijk zijn?

Toen Jo Klinkers haar echtgenoot aan nierkanker verloor, bleef ze met heel wat ongeopende geneesmiddelen zitten. Pijnpleisters, tabletten, zalf en inspuitingen die opliepen tot boven de 1000 (!) euro, vaak van een ander merk en nog eens ruim houdbaar tot 2020.

Lieven Zwaenepoel, voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond erkent het probleem.

“We zien dat heel vaak, zeker bij een overlijden. Dan is er een voorraadje geneesmiddelen dat thuis ligt en verloren ligt te gaan” zegt hij in Hautekiet.

“Mevrouw mag ze terugbrengen bij de apotheek, dat is deel van onze opdracht. Zelfs als de verpakking nog niet aangebroken is, moeten die geneesmiddelen helaas vernietigd worden omwille van de kwaliteitsgaranties.”

572 ton

Twee jaar geleden werd er zo’n 572 ton aan vervallen medicatie binnengebracht. En daarbij komt er nog een groot deel in vuilnisbakken terecht. Teruggebrachte geneesmiddelen worden niet opnieuw in circuit gebracht wegens onvoldoende garanties voor cijfers en kwaliteit.

“We hebben een heel duur systeem opgezet om zeker te zijn dat elk geneesmiddel dat we afleveren kwaliteitsvol en goed bewaard is en we kunnen geen lekken daarin toelaten” zegt Zwaenepoel. “Als we verspilling willen aanpakken moeten we vooral de kraan dichtdraaien en vermijden dat er meer geneesmiddelen afgeleverd worden dan er effectief nodig zijn.”

Toch is er beterschap op komst: “Door de digitalisering kunnen we stilaan een systeem uitbouwen waardoor we beter kunnen inschatten hoeveel medicatie mensen precies nodig hebben. Zo kunnen we verspilling vermijden. “

Lees ook: