"Een soort parasieten van de maatschappij"

3 december 2016
Cristiano Ronaldo: voetbalgod, maar ook belastingontwijker, zo blijkt nu. Hij zou via vernuftige belastingconstructies de Spaanse fiscus rond de 35 miljoen euro door de neus geboord hebben, zo blijkt uit een gegevens die gelekt zijn naar verschillende Europese kranten. En er zijn nog meer voetballers met boter op het hoofd.

Het is eigenlijk al oud nieuws: Neymar en Messi hebben het ook al gedaan en er zijn ook Belgische voetballers die vennootschappen in Luxemburg hebben om belastingen te ontwijken, zegt sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven). Hij kijkt er dus niet van op, maar vindt wel dat je er ethische vragen bij kunt stellen:

Veel voetbalclubs worden gesteund door lokale overheden, en toch willen voetballers niks terugdoen. Hun entourage regelt hun geldzaken, en zelf staan ze er niet bij stil dat ze zo eigenlijk een soort parasiet van de maatschappij zijn.

In het geval van Ronaldo gaat het niet om zijn loon bij Real Madrid, maar om de portretrechten en de sponsorgelden. Logisch, zegt Denjonghe, want als je voetbalt in Spanje kun je niet doen alsof je daar niks te maken hebt, maar dat portretrecht kan geregeld worden met schermbedrijven in belastingparadijzen. De internationale wetgeving laat dat nu eenmaal toe. Men is er al jaren mee bezig om de achterpoortjes te sluiten, maar er is toch enige internationale onwil: het VK, een (bijna ex-)EU-lidstaat, creëert zelf dergelijke belastingparadijzen (Jersey, Maagdeneilanden, Man,...). België is dat trouwens ook voor veel bedrijven, via de notionele intrestaftrek.

En die voetballers, die blijven ondanks alles rolmodellen:

In het geval van topsporters liggen mensen er niet wakker van. Het zijn succesverhalen, iedereen hoopt dat zijn zoon of dochter ook een ster wordt. Stel dat het een toppoliticus zou zijn, dan zouden we daar veel meer van wakker liggen.