"Een soort verrijzenis van Anderlecht"

2 september 2019
© Radio 1
Voetbalcommentator Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over de 6e speeldag in de Jupiler Pro League. Hij begrijpt de vreugde bij Anderlecht en genoot van jonge snaken Sambi Lokonga en Jonathan David. Bij Genk zag hij een nieuwe patron op het middenveld.

"Een soort verrijzenis van Anderlecht"

Hier en daar werd wat lacherig gedaan over de extatische vreugde bij Anderlecht, maar ik vind dat eerlijk gezegd niet zo onlogisch. De voorbije weken werd naar buiten toe wel altijd de rust bewaard - "Trust the process" is het leidmotief van het bestuur - maar intern werd de druk natuurlijk groter en groter.

Aan de vooravond van die wedstrijd tegen Standard was er misschien ook wel de vrees dat het geduld van de supporters toch opgebruikt zou zijn bij een eventuele pandoering tegen de eeuwige rivaal. Want je kunt niet blijven verliezen, het blijft tenslotte Anderlecht.

Als je dan met 2 op 15 en zonder Kompany en Nasri moet voetballen tegen de leider die de voorbije weken vorm en vertrouwen getoond heeft, dan is er nervositeit, ook bij de fans. En dan is het normaal dat er grote opluchting is als je gewonnen hebt. De sfeer in Brussel was echt geweldig, de goeie luim in de straten en cafés in de buurt van het stadion ook. Het was toch een soort verrijzenis van Anderlecht.

"Anderlecht had nu wel dat beetje meeval"

Of Anderlecht nu gelanceerd is, weet ik niet. Eén zwaluw maakt de lente niet, maar in putje winter zie je toch ook geen zwaluwen rondvliegen. Dus de lente is dan toch al een beetje in aantocht.

Het is wel opvallend dat Anderlecht uitgerekend de wedstrijd wint waarin het minst goed voetbal gebracht werd en waarin misschien ook het minst de principes van de nieuwe stijl-Kompany gehanteerd werden. Er werden nu bijvoorbeeld wel vaak ballen naar buiten of naar voren getrapt. Toch vind ik dat het maar toeval is. Anderlecht had dat beetje meeval dat het de voorbije weken niet gehad heeft.

Er zat wel veel meer drive, energie en gretigheid in het spel van Anderlecht. En ook hardnekkigheid in het verdedigen. Dat vond ik wel een verschil met vorige wedstrijden, want dat hadden we de voorbije matchen toch vaak gemist. De lopende mensen van de tegenstander werden nu wel opgepikt.

Het contrast tussen de zware, trage en risicoloos voetballende Zulj en de 19-jarige lichtvoetige lefgozer Lokonga was enorm.

Er waren ook een paar onverwachte uitblinkers, Saelemaekers voorop. Je mag toch zeggen dat die opgestaan is uit de doden, want hij was helemaal uit beeld verdwenen. Misschien is hij toch wat wijzer geworden van zijn tijd op de strafbank.

En natuurlijk ook Sambi Lokonga. Dat is zo'n speler van wie je 's avonds welgemutst naar huis rijdt. Hij was 10 maanden lang out met een zware blessure, maar zijn invalbeurt was verbluffend. Het contrast tussen de zware, trage en risicoloos voetballende Zulj en die 19-jarige lichtvoetige lefgozer was enorm.

Niet alles is nu ineens perfect bij Anderlecht, verre van zelfs, maar ze mogen wel terecht heel blij zijn met een mooie overwinning. En niet te vergeten: met een heleboel eigen opgeleide spelers, en in de 2e helft waarin het pompen of verzuipen was ook op karakter.

Als je dan met 2 op 15 en zonder Kompany en Nasri moet voetballen tegen de leider die de voorbije weken vorm en vertrouwen getoond heeft, dan is er nervositeit, ook bij de fans. En dan is het normaal dat er grote opluchting is als je gewonnen hebt. De sfeer in Brussel was echt geweldig, de goeie luim in de straten en cafés in de buurt van het stadion ook. Het was toch een soort verrijzenis van Anderlecht.

"Hrosovsky heeft alles om de nieuwe patron te worden bij Genk"

Racing Genk heeft tegen Anderlecht en Club Brugge 4 op 6 behaald, maar dat had in diezelfde wedstrijden ook 1 op 6 kunnen zijn. Het zat de voorbije weken een beetje mee voor Genk. Club was gisteren in het eerste uur duidelijk de betere ploeg. Als het daarin zijn kansen afgemaakt had, had het voor hetzelfde geld ook een pandoering kunnen zijn voor de kampioen en dan vertellen we vandaag natuurlijk een ander verhaal.

Vooral in de 1e helft vond ik Genk echt niet goed. Het stond veel te laag en dat was niet de opdracht, zei Mazzu. Ze werden weggedrukt en het voetbal was matig, zonder lef. Er was niets te zien van dat betoverende kampioenenvoetbal van vorig jaar.

Maar Mazzu heeft de match wel doen kantelen met 2 goeie wissels, dat moeten we hem nageven: Ndongala en vooral die nieuwkomer uit Slovakije, Hrosovsky. Die liet met Pilsen al een grote indruk na tegen Antwerp en gisteren maakte hij ook het verschil.

Heynen kon wat hoger op het middenveld spelen en de driehoek van Genk was ineens baas over die van Club Brugge. Het viel ook op hoe kwetsbaar Club ineens was achterin. Met zulke ingrepen scoor je als coach goeie punten, want in die 2e fase van de match had Genk wel kunnen winnen.

Die Hrosovsky heeft alles om de nieuwe patron te worden op het middenveld van Genk. Hij was dominant aanwezig en bracht de rust die het elftal voordien gemist had. Voor Genk is het op de laatste dag van de transferperiode hopen dat Samatta of Berge niet alsnog vertrekken. Dan heeft het toch weer een kern om tot het einde mee te strijden voor de titel.

"Jonathan David is een fenomeen"

Een coach die in augustus ook punten gescoord bij zijn misschien niet altijd even overtuigde bazen, is Jess Thorup van AA Gent. De resultaten zijn zeer goed, er is de mooie kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League en vaak ook met heel erg leuk voetbal.

Er zijn nog black-outs in wedstrijden, maar het is leuk om naar Gent te kijken. Gisteren was het maar tegen Cercle - niet de zwaarste tegenstander - en het was 3-2, al had het ook 7-2 kunnen zijn. Het overwicht was gigantisch. Net als vorig jaar in de play-offs laat Thorup zijn ploeg aanvallen, alleen werden ze toen niet altijd beloond.

Er zit tempo in, creativiteit, power ook wel. Hij heeft een middenveld ontdekt met Odjidja, Kums - ineens basisspeler en medebepalend - en Owusu, een geweldig talent. Voorin is er ook weelde met Jaremtsjoek en Depoitre, die doet wat hij altijd gedaan heeft bij Gent: scoren.

Het is allemaal zeer complementair en dan heb je natuurlijk ook nog Jonathan David, dat is gewoon een fenomeen. Die jongen kan werkelijk alles met een bal. Hij heeft ook een enorm loopvermogen en een uitstekende werkethiek. Zijn statistieken zijn verbluffend. Hij is de komende transferperiodes een absoluut toptarget voor een aantal grote buitenlandse clubs.

AA Gent is een positief geluid deze zomer. De thuismatchen zijn ook vaak een feest. Ze hebben in 6 thuiswedstrijden al 22 keer gescoord. En met zo'n brede kern mogen ze in Gent nog een beetje dromen.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend':

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook: