Een tijd van daarvoor en een tijd van daarna

5 januari 2021
© NTR Radio DOC
In 1957 vond een vliegramp plaats in Biak, Nieuw Guinea. Aan boord tropenarts Dick Leiker met zijn vrouw en vier jonge kinderen. Samen met tien andere inzittenden wordt dokter Leiker gered door Paoea’s die met hun prauwen de brandende zee op zijn geroeid. Het dramatische verlies van zijn gezin weerhoudt hem er niet van om zijn leven in dienst te stellen van de leprabestrijding. De documentaire 'Een tijd van daarvoor en een tijd van daarna' schetst zijn leven.

In 1967 richtte tropenarts Dick Leiker de Leprastichting op. Over zijn ongeluk werd nooit meer gepraat. Zijn zoon Dick, uit een tweede huwelijk, komt er pas jaren later achter dat zijn vader al een heel leven achter de rug had in Nieuw Guinea voor hij werd geboren. In 2012 bezoekt hij de plekken waar zijn vader woonde en werkte. Hij wordt als een verloren zoon binnengehaald door mensen die zijn vader nog hebben gekend en 55 jaar op een teken van leven hebben gewacht van dokter Leiker.

Het verhaal van dokter Leiker, zijn persoonlijke drama en zijn toewijding als arts is een geschiedenis die niemand onberoerd laat.

'Een tijd van daarvoor en een tijd van daarna' is een radiodocumentaire van Wineke van Muiswinkel. Eindredactie is van Ottoline Rijks en NTR RadioDoc. Techniek van Alfred Koster.

Bron: 2doc.nl

Je hoort 'Een tijd van daarvoor en een tijd van daarna' op dinsdag 5 januari in 'Zandman', tussen 22 en 23 uur.

Lees ook: