"Een TIME Person of the Year moet impact hebben. Goed of slecht maakt niet uit"

7 december 2016
Wat hebben Adolf Hitler, Angela Merkel en Bill Clinton gemeen? Ze werden allemaal Time Person of the Year. Aan dat lijstje kan nu ook Donald Trump toegevoegd worden. Ruth Joos vroeg aan Amerika-expert Björn Soenens hoe terecht dat is.

Trump domineerde het nieuws

De verkiezing van 'persoon van het jaar' door Time Magazine doet altijd stof opwaaien. Vorig jaar vonden er over persoon van het jaar Angela Merkel bijvoorbeeld heel wat gepeperde discussies plaats. Maar dat is dan ook net wat een 'Person of the Year' moet doen, zegt Björn Soenens:

De Time Person of the Year is iemand die het nieuws gedomineerd heeft. Dat heeft Trump als geen ander gedaan.

De keuzes worden ook gemaakt met een Amerikaans publiek in het achterhoofd. In 1975 werden zo de Amerikaanse feministen 'persoon van het jaar'. En tegelijkertijd is het bijna altijd een afspiegeling van wie of wat het wereldnieuws beheerst heeft dat jaar.

Nieuwsfenomenen op de cover

Het is dus geen populariteitsverkiezing. Bewijs daarvan is dat Salah Abdeslam vorig jaar als mogelijkheid te vinden was in de stemlijst voor 'Person of the Year'. "Time heeft ooit ook de computer of de bedreigde aarde op de cover gezet. Om maar te zeggen dat het vooral over media-aandacht gaat."

Trump is ook zeker niet de eerste president die de cover siert: "Bush, Clinton, Roosevelt, Obama, ... ze werden allemaal 'Person of the Year'. Ook omdat ze het nieuws domineerden."

Radio 1 Select