Een treinreis naar het dak van de wereld

7 mei 2022
© Raimond Klavins (Unsplash)
Per vliegtuig had de Vlaams-Poolse schrijfster Maja Wolny in minder dan 24 uur Tibet kunnen bereiken. Maar de ware reiziger reist traag. De ware reiziger neemt de trein.

Beluister het gesprek met Maja Wolny in 'Interne Keuken' via Radio 1 Select

“Ik hield van het fascinerende idee dat ik in Warschau op de trein kon stappen en in Lhasa (de hoofdstad van Tibet) kon uitstappen", vertelt Maja Wolny over haar avontuur. "Soms heeft een treinreis in België meer overstappen", lacht ze. 

In het spoor van Alexandra David-Néel

Ze reisde in het spoor van Alexandra David-Néel, de eerste Europese vrouw die het dak van de wereld wist te bereiken. David-Néel nam de Trans-Siberische spoorweg tot in Beijing en ging vandaar te voet naar Lhasa. Haar 'Mystiques et magiciens du Tibet', verschenen in 1929, werd een bestseller.

Vermomd in Tibet

David-Néel reisde vermomd naar Tibet, een land dat praktisch gesloten was voor buitenlanders. Ze deed zich voor als een Aziatische pelgrim, en dankzij haar vloeiende Tibetaans lukte dat ook. Wolny reisde haar achterna en schreef er op haar beurt het boek ‘De Trein naar Tibet’ over.

De hoogste spoorweg ter wereld

De spoorweg richting Tibet is de hoogste ter wereld en bevindt zich op een hoogte van meer dan 5000 meter. Erg ethisch kan je die reisweg niet noemen: de spoorweg werd aangelegd door China om het leger snel te mobiliseren.

Bij aankomst werd Wolny meteen geconfronteerd met de Chinese censuur. Ze werd een paarse brief overhandigd. In de brief stond in niet mis te verstane bewoordingen wat wél en niet mocht. “In zeven punten en in slecht Engels werd alles uitgelegd: geen foto’s, geen uitingen van politieke voorkeuren, …”

"Op een treinreis van twee weken zie je de wereld echt veranderen"

De roman 'De Trein naar Tibet' focust op de hele reisweg en die is minstens net zo boeiend als het eindpunt. “Ik kon er inderdaad perfect met het vliegtuig heen, maar op een treinreis van twee weken zie je de wereld echt veranderen. Je bouwt er een stuk van je leven op”, besluit Wolny.

Beluister het gesprek met Maja Wolny in 'Interne Keuken' via Radio 1 Select

Lees ook