Een tweede gat in de Ozonlaag ?

15 maart 2011
Een tweede gat in de Ozonlaag ?
Het was gisteren internationale Pi-dag. Waarschijnlijk heeft u daar niet al te veel van gemerkt, behalve in het weerpraatje van Frank Deboosere misschien. Zoals het zulke dagen toepasselijk is, begon hij zijn weerbericht met een ode aan de wiskunde.

"Eén van de dingen die Wiskunde ons bijgebracht heeft, is de kennis over het gat in de ozonlaag", zo werd van wal gestoken. Op zich vallen we daarvan niet meteen van onze stoel, tenzij blijkt dat het hier een gat boven de noordpool betreft. Dat vonden we aan de redactionele eet- en vergadertafel wel opmerkelijk, aangezien het gat in de ozonlaag bij ons weten altijd boven die andere pool - de zuidpool - gelegen heeft.

Alsof onze aandacht nu nog niet getrokken was zei Frank Deboosere ook nog het volgende over dat onbekende ozongat : " Het zou wel eens kunnen dat het ozongat zich de komende weken uitbreidt naar meer gematigde breedten van het Noordelijke halfrond".

Laat die meer gematigde breedten van het Noordelijke halfrond nu net de breedten zijn waar Noord - Europa (net als Alaska, Canada, Groenland, Ijsland en Rusland) zich in situeert. Reden genoeg om ons licht eens even op te steken, leek ons.