#HONBEL: "Eén van de beste matchen van deze generatie"

27 juni 2016
Peter Vandenbempt analyseert de overtuigende prestatie en dito overwinning tegen Hongarije. "Misschien heeft deze match België wel op het goeie spoor gezet", zegt hij. "De buitenlandse pers is lyrisch en rekent België nu plots, nadat het na de nederlaag tegen Italië opzijgeschoven werd, weer bij de favorieten voor de titel."

Hazard was outstanding

Dit was de beste wedstrijd die Eden Hazard in het Belgische shirt gespeeld heeft. Daar kan geen twijfel over bestaan. Er is heel lang heel veel kritiek geweest op de prestaties van Hazard in de nationale ploeg, vooral dat hij het spel vertraagde, vanuit stand voetbalde, acties maakte zonder dat het veel opleverde en dat zijn efficiëntie te laag lag, maar gisteren was hij outstanding.

Ik heb de buitenlandse pers vanochtend doorgenomen en overal wordt hij als buitenaards beschouwd. Dit was dan ook de Hazard waar België al een tijdje op zat te wachten. Hij had het aangekondigd, al het hele seizoen, dat hij naar dit EK in zijn Frankrijk toeleefde en kijk: gisteren was hij ongrijpbaar.

Bij uitbreiding zat alles in deze wedstrijd wat in een wedstrijd moet zitten.

Peter Vandenbempt. Foto © Belga Image

Alle kritiek die de Duivels de voorbije twee jaar - terecht overigens - hebben gekregen hebben ze gisteren gepareerd.

Er was heel veel druk naar voren, veel beweging, balvastheid, de positiewissels kwamen goed uit, achterin zat het goed dicht, er zijn veel kansen gecreëerd, De Bruyne en Hazard voetbalden met elkaar... De buitenlandse pers is lyrisch en rekent België nu plots, nadat het na de nederlaag tegen Italië opzijgeschoven werd, weer bij de favorieten voor de titel.

Want niet alleen de Belgische pers, maar ook de internationale pers was wat teleurgesteld achtergebleven met wat België laten zien had op dit EK. Het is maar één wedstrijd natuurlijk, maar tegen Hongarije hebben de spelers alvast met veel klasse en brio geantwoord.

De Rode Duivels vieren een goal in hun match tegen Hongarije op het EK voetbal 2016. Foto © Belga Image

Kwaliteiten van Batshuayi liggen in de grote rechthoek

De invallers. Marc Wilmots heeft Michy Batshuayi op het goeie moment gebracht. Dat heeft de bondscoach prima gedaan. Batshuayi zat tegen het kookpunt aan als enige spits die nog geen speelminuten gekregen had en hij heeft nog eens laten zien dat zijn kwaliteiten in de grote rechthoek liggen.

Wat Romelu Lukaku al eens wordt verweten, dat hij iets te traag reageert op ballen voor doel en dat zijn plaatsing niet altijd even goed is in de box, heeft Batshuayi bij zijn eerste baltoets meteen getoond.

Misschien heeft Batshuayi het Marc Wilmots wat moeilijker gemaakt in zijn keuze voor de positie van diepe spits tegen Wales, al denk ik eerlijk gezegd van niet.

Lukaku heeft veel krediet opgebouwd en heeft twee knappe doelpunten gemaakt tegen Ierland. Hij is niet altijd even gelukkig in zijn balbehandelingen, maar hij werkt hard.

Yannick Carrasco liet iets zien van de klasse die hij ook toonde in de Champions Leaguefinale, al was het op rechts dan wat minder dan in de rest van de ploeg, als we dan toch een minpuntje moeten zoeken.

De invallers zijn scherp en dat is natuurlijk altijd zo: als de resultaten meevallen, wordt iedereen een beetje meegezogen.

 

Michy Batshuayi viert zijn goal in de match van de Rode Duivels tegen Hongarije op het EK voetbal 2016. Foto © Belga Image

Het laat zich raden dat Wales het anders zal aanpakken

De vorige referentiewedstrijd van België was de match op het WK 2014 tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen zetten toen de deur wagenwijd open, dat werd een spectaculaire wedstrijd.

Als je ruimte heeft aan Hazard en De Bruyne, dan kunnen ze natuurlijk ongelofelijk goed voetballen. Het was verrassend om te zien hoeveel ruimte er was, net zoals tegen de VS dus in 2014.

De Hongaren hebben de boel niet dichtgemetseld en dat is wat in de analyse van de internationale media terugkeert, namelijk dat Hongarije zijn huiswerk niet al te goed had gemaakt.

Het laat zich raden dat Wales het vrijdag in de kwartfinales anders zal aanpakken. Tegen Engeland speelden ze met een laag blok, dicht bij elkaar, met veel overtredingen en veel duels. Ze loerden op dat ene moment voor Gareth Bale, met een vrije trap of een ren op de tegenaanval.

Het wordt een heel andere en moeilijker wedstrijd dan tegen Hongarije. Dat heeft België ook al ondervonden in de voorronde. Oké, ze hebben maar 1 op 6 gehaald tegen Wales, maar haalden daarin niet het niveau van gisteren. Als ze dat niveau halen, moet Wales eraan geloven.

Eruit gaan tegen Wales is volstrekt ondenkbaar

Supporters van Wales, de volgende tegenstander van de Rode Duivels op het EK voetbal 2016. Foto © Belga Image

Hongarije is een match die België misschien op het goeie spoor gezet heeft. We hadden een slechte wedstrijd tegen Italië, een zeer hoopgevende tegen Ierland, dan weer een beetje een afknapper tegen Zweden en een zeer goeie tegen Hongarije.

Het is niet de bedoeling om nu weer een tegenvallende prestatie te leveren, want anders ga je er wel uit. Dat zou toch volstrekt ondenkbaar zijn, want met minder dan een halve finale kun je niet tevreden zijn.

 

Bron: Sporza.be

Interessant artikel? Lees dan zeker deze artikels ook eens: