"Een van de ergste overstromingen in honderd jaar": Venetië voor 70 procent onder water

29 oktober 2018
© Belga
In Italië zijn al zeker 9 mensen omgekomen, na noodweer en overstromingen in enkele regio's. Vooral de streek rond Venetië is zwaar getroffen. De stad in het noorden van het land staat zwaar onder water. "Een van de ergste overstromingen in de laatste honderd jaar. Dit is niet normaal", zegt gids Elisabeth Maraite. Ook op andere plekken in het land is er hinder.

Overstromingen zijn ze ondertussen wel gewend in Venetië, maar het is lang geleden dat het nog zó erg was. Maandagmiddag werd een waterpeil van 156 centimeter boven de zeespiegel gemeten, wat de laatste tien jaar niet is voorgevallen.

"Dit is abnormaal. Het gaat hier om een van de ergste overstromingen in de laatste honderd jaar", zegt Elisabeth Maraite in 'De Wereld Vandaag'. Zij woont al 25 jaar in Venetië en werkt er als gids.

De situatie is zo erg dat gisterenmiddag het bekende San Marco-plein moest worden ontruimd. De politie moest kinderen wegdragen. Zeventig procent van het historische centrum stond onder water. Op sommige plekken werden er voetgangersbruggen aangelegd.

"Wie kan, blijft thuis", zegt Maraite. "Scholen, musea, winkels: alles is dicht. Voor toeristen is dit een ramp, want zij kunnen niet veel doen. Je kan ook geen boottochtje maken met een gondel, want het water staat veel te hoog."

"Iets wat er altijd is geweest en altijd zal komen"

De overstromingen werken met eb en vloed. Normaal had het vanmiddag moeten beteren, maar door de wind kwam het water alsnog het centrum binnen. "Vannacht komt er wellicht nog wat bij, al is het moeilijk te voorspellen hoe hoog het zal komen. In de loop van morgen zou het dan moeten beteren."

"Dit is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn", besluit Maraite. "Het is iets wat er altijd is geweest en het zal altijd komen."

In grote delen van Italië is er risico op overstromingen door zware regenval. Bij incidenten in verschillende regio's zijn mensen overleden doordat ze als gevolg van de felle rukwinden terechtkwamen onder omgewaaide bomen. In Rome werden gisteren grote toeristische trekpleisters zoals het Colosseum en het Forum Romanum vroeger gesloten door de hevige regen. Uit voorzorg blijven ook veel scholen dicht en ook de luchthaven van Genua is gesloten. In verschillende gebieden zijn er stroomonderbrekingen.

Beluister het gesprek met Elisabeth Maraite:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'