Een van die drie Japanse centrales draait op MOX

14 maart 2011

We blijven het merkwaardig vinden dat er in het enige land waartegen ooit effectief kernwapens gebruikt zijn én dat een kruispunt is van platentektoniek zomaar eventjes 54 kerncentrales staan. Die blijkbaar niet allemaal even goed voorbereid zijn op een kernsmelting, aka meltdown.

Enfin, in drie van de zes reactoren van het nucleaire park in Fukushima is het gevaar voor een (gedeeltelijke) meltdown nog altijd niet geweken. Vooral reactor n°3 geeft aanleiding tot grote zorgen.

"Omdat het in de reactor gebeurt, kunnen we niet precies zien wat er aan de hand is. Maar bij de maatregelen die we nemen gaan we uit van een gedeeltelijke metltdown", zei regeringswoordvoerder Yukio Edano. Maar vooral omdat in reactor n°3 MOX-brandstof wordt gebruikt. MOX is splijtstof op basis van plutonium, die dient als vervanger van klassiek verrijkt uranium. Sommige experts - en tegenstanders van kernenergie - vrezen dat een ongeluk in een centrale die MOX-brandstof gebruikt, veel ernstiger kan zijn dan in een klassieke uranium-centrale.

Wist u trouwen dat in 2001 niet zo heel ver hier vandaan een meltdown net vermeden is?

Lees en beluister ookRadio 1 Select