"Een van zwartste bladzijden uit onze geschiedenis": auteur Chris De Stoop hard voor corona-aanpak in woonzorgcentra

3 februari 2022
Chris De Stoop heeft een boek klaar over de mantelzorger die eind 2020 in een mediastorm terechtkwam na een sinterklaasfeestje in een woonzorgcentrum in Mol. Korte tijd later bleken ruim 100 bewoners besmet met het coronavirus, 34 mensen stierven. De journalist meent dat de man een zondebok was die moest boeten voor alles wat tijdens de coronacrisis in woonzorgcentra gebeurde: "Men heeft ze op slot gedaan en de sleutel weggegooid".

In december 2020, tijdens de tweede coronagolf, was er een grote uitbraak in het woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol. In de dagen en weken na een sinterklaasfeestje raakten 131 bejaarde bewoners besmet en overleden 34 mensen. Een mantelzorger die als hulpsint was ingesprongen, werd met de vinger gewezen. Over hem heeft Knack-journalist en auteur Chris De Stoop nu een boek geschreven: “Hemelrijk”.

De "zondebok" heet Guido, is ergotherapeut, vrijwilliger in het wzc en mantelzorger voor zijn moeder, die daar verblijft. Een rol die Chris De Stoop acht jaar lang zelf op zich heeft genomen voor zijn eigen moeder, die gestorven is voor corona uitbrak: “Ik kijk door de ogen van de mantelzorger.” De auteur is ook een familielid verloren in de pandemie.

“Dat Guido de superverspreider was, is nooit hardgemaakt,” zegt De Stoop in “De wereld vandaag”. "Er moest een schuldige worden gevonden in een blame game. Voor Guido was het geen klap in het gezicht, maar een blok beton dat op hem neerstortte. In de dagen voor het feestje waren er al besmettingen; Guido kan het even goed opgeraapt hebben en slachtoffer zijn in plaats van verspreider. Het sinterklaasbezoek heeft wel gezorgd voor de enorme dynamiek van besmettingen.”

De zaak heeft velen in “Hemelrijck” getraumatiseerd, volgens De Stoop. De directrice is zelfs uit de zorg gestapt. Ook de extreme media-aandacht leek op een heksenjacht. "Die heeft meer letsel berokkend aan alle betrokkenen dan de epidemie.

13.000 doden zijn er gevallen in de woonzorgcentra, zowat de helft van alle coronaslachtoffers in ons land. “Bejaarden zijn gestorven als vliegen, massaal. We hebben daar veel te weinig aandacht voor, wat dan weer voor veel onverwerkte rouw zorgt.”

“Dit falen is een van de zwartste bladzijden uit de recente geschiedenis,” is het oordeel van Chris De Stoop. “Ziekenhuizen en vooral intensive care werden vanaf het begin beschouwd als absolute prioriteit, als maat voor alles. Terwijl de woonzorgcentra evenveel prioriteit verdienden. Het was al lang bekend dat daar het risico groot was: bejaarden en mensen met onderliggende aandoeningen, die in een collectieve instelling wonen.”

De Stoop is niet mals voor het beleid jegens de woonzorgcentra: “Men heeft ze in de steek gelaten. Men heeft alles op slot gedaan en de sleutel weggegooid. En gehoopt dat het voorbij zou gaan, maar het ging niet voorbij. Het is een enorme catastrofe geworden, die we alweer bijna vergeten zijn.”

Hoog tijd voor de politiek, met name het parlement, om een balans op te maken, vindt Chris De Stoop. “Als er geen hervormingen komen in de woonzorgcentra, dan is dat zoveel als schuldig verzuim. Woonzorgcentra zoals ze nu zijn, blijken de gevaarlijkste plek te zijn om in tijden van epidemie te wonen.”

Ook de samenleving is de doden en nabestaanden nog wat verschuldigd. Tienduizenden mensen hebben te maken met “gecompliceerde, onverwerkte rouw”, omdat ze geen afscheid hebben kunnen nemen van hun naasten zoals dat hoort. “Er is bij ons geen herdenking geweest,” betreurt Chris De Stoop, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Daar bracht Kate Middleton, de vrouw van prins William, met kerst een lied, samen met Tom Walker: “For those who can’t be here”. De Stoop: “Ik heb zoiets bij ons niet gezien.”

Een lichtpunt is wel dat hulpsint Guido het weer goed maakt, stipt Chris De Stoop aan, die veel gesprekken heeft gevoerd met de man. “Hij heeft heel diep gezeten. Maar nu heeft hij een enorme positiviteit en veerkracht." Zijn moeder is ziek geweest van corona, maar heeft het overleefd.

“Hemelrijk” van Chris De Stoop is uitgegeven bij De Bezige Bij.

Luister naar Chris De Stoop in De wereld vandaag

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag