Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

“Een vegetariër zal waarschijnlijk anders smaken dan iemand die veel biefstuk eet”

di 9 feb. - 5:28

De Amerikaanse acteur Armie Hammer ligt onder vuur omdat hij een kannibalistische fetisj zou hebben en griezelige sms'jes naar zijn (ex-)vriendinnen stuurde. Zo schreef hij hen onder meer: “ik ben 100% kannibaal” en ”ik wil je opeten”. ‘De Wereld Van Sofie’ dook in de wereld van het kannibalisme en stelde de vraag: hoe zou een mens smaken?
Mensenhaasje

Wim Develter is anatoom-patholoog. Bij autopsies komt hij in contact met mensenvlees in allerlei staten en hij heeft een duidelijk zicht op de structuur van ervan. Om te weten hoe het smaakt, gaat hij kijken naar dierlijk vlees: “Bij kippen, runderen en varkens wordt de smaak voor 60% bepaald door het genetische materiaal: de verhouding tussen vet en spieren. De overige 40% van de smaak wordt bepaald door het voedingspatroon.”

Je bent wat je eet

De smaak van vlees wordt dus sterk beïnvloed door het dieet dat je volgt. “De mens heeft een gemengd voedingspatroon en is een omnivoor. Wanneer we de vergelijking maken met de dieren, dan zijn de bekendste omnivoren de varkens. Ook zij eten zowel plantaardig voedsel als vlees.” Develter zegt dat we dus puur hypothetisch kunnen stellen dat de smaak van mensenvlees het dichtst zal aansluiten bij varkensvlees gezien de gelijkaardige voedingspatronen.

Opvallend: het vlees van varkens die een plantaardig dieet volgen, heeft een andere smaak. Volgens Develter zal de smaak van mensenvlees dan ook afhangen van de hoeveelheid vlees die persoon eet en in welke mate hij bepaalde groenten en plantaardige voedingsmiddelen gebruikt: “Een vegetariër zal waarschijnlijk anders smaken dan iemand die veel biefstuk eet.”

Mensenhaasje

Maar welk deel van het menselijk lichaam zou dan het lekkerst zijn? Volgens Develter mag je zeker niet vergelijken met runderen en varkens. “Een mensenhaasje zou bijvoorbeeld niet smakelijk zijn omdat onze rugspieren zeer sterk ontwikkeld zijn” zegt Develter. Een ontwikkelde spier is vaak taai en vetarm en zal dus niet voor een lekkere smaak zorgen. “Aangezien het vetgehalte de smaak gaat bepalen, dan zou ik voor de bil gaan.”

Puur hypothetisch zou je mensenvlees dus kunnen klaarmaken in een soort stoofpotje net zoals je dierenvlees zou klaarmaken: “Qua structuur, ook microscopisch gezien, zou het menselijke vlees weinig verschillen van het dierlijke,” zegt Develter.

Vrouwen hebben meer smaak

Of vrouwenvlees anders zou smaken dan mannenvlees? “Bij dieren is er alleszins een smaakverschil”, zegt Develter. Want de smaak wordt - naast het genetisch materiaal en het dieet - ook gestimuleerd door de hormonale status. Zo worden mannetjesvarkens soms gecastreerd om hun smaak dichter bij die van de wijfjes te brengen.

Theoretisch gezien zou er dus ook bij mensenvlees een smaakverschil moeten zijn tussen mannen en vrouwen. Wie dan het lekkerst is? “Ik gok dat vrouwen waarschijnlijk meer smaak hebben”, aldus Develter.

Beluister het gesprek met Wim Develter in 'De Wereld Van Sofie':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet