"Een vervroegde vrijlating is altijd een gemeenschappelijke, rationele beslissing"

3 maart 2017
Léopold Storme, de dader van de Marollenmoord in 2007, is – na tien jaar opsluiting- vervroegd vrijgelaten. “Niet zo evident om zo’n beslissing te nemen,” weet Piet Piron, gepensioneerde rechter bij de Strafuitvoeringsrechtbank.

Piet Piron is ex-voorzitter van de strafuitvoeringsrechtbank in Gent. Door de wet Lejeune kunnen gevangenen na een derde van hun gevangenisstraf vrijkomen. Bij levenslangs - zoals in het geval van Leopold Storm- wordt minstens tien jaar gerekend. "Om in aanmerking te komen heb je als gevangene een geloofwaardig, haalbaar en controleerbaar reclasseringsplan nodig. Dat doe je niet eventjes 'zomaar', neen. Je wordt sterk begeleid door hulpverleners."

Het grootste gevaar voor de maatschappij? Iemand onvoorbereid zijn straf tot het einde laten uitzitten

Op basis van het advies van hulpverleners, de psychosociale dienst en tal van andere diensten, hakken drie stemmen, de beroepsrechter en zijn twee assessoren, de finale knoop door. "Een vervroegde vrijlating is altijd een gemeenschappelijke, rationele beslissing van een multidisciplinair team. Elke stem is evenwaardig aan de andere."

 

Radio 1 Select