Een viool bouwen doe je zo

23 mei 2015

“Anyone who loves music and is handy with tools can make a cigar box violin that is capable of producing really good tones”, lezen wij op het internet. Met andere woorden: u en ik kunnen ook een viool bouwen. Dat gaat zo:

Koop sigaren, rook ze op, en hou het sigarenkistje bij. En zoek een bezemsteel. Het uiteinde van de bezemsteel schuur je vlak en je boort er vier gaten in. Daar komen later de stemschroeven. (Die moet je kopen.)

Boor een gat ter grootte van de bezemsteel in een korte zijde van het sigarenkistje. Steek de bezemsteel er door, tot aan de andere kant, en schroef hem vast.

De schroef waarmee je de bezemsteel hebt vastgezet draai je niet helemaal aan, zodat ze nog wat uitsteekt. We gebruiken ze om de snaren aan vast te zetten. (Die moet je ook kopen.) De hoek van het kistje waarover de snaren spannen, verstevigen we met een stukje metaal dat we uit een conservenblikje snijden.

Neem je figuurzaag en zaag een bruggetje uit een stuk hard hout. De brug is het stukje dat de snaren weghoudt van het lichaam van de viool, in ons geval het sigarenkistje. Je hoeft de brug niet vast te lijmen, ze blijft zitten door de spanning van de snaren.

Snaren erop, stemmen en de viool is speelklaar. Moeilijker is het niet. Probeer het vanavond. En als er dingen mislukken, geen nood. Luister zaterdag naar Interne Keuken. Thomas Meuwissen zit aan de tafel, hij is vioolbouwer. Wat zeg ik, hij is een topvioolbouwer.

O, de strijkstok ontbreekt nog. Die bouwen we misschien volgende week.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...