Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Een vleugje Shakespeare tegen brexit-moeheid

di 2 apr. - 10:41

Nee, VRT journalist Ivan Ollevier is de brexit nog niet beu. Hij wijst op de vele Shakespeariaanse verwijzingen in de brexit-debatten, die het boeiend houden. Shakespeare-expert Frank Albers (zie foto) bevestigt dat en doet er nog een schepje bovenop.
Frank Albers

“Fysiek begint het te wegen, het gebrek aan vrije tijd begint te wegen. Maar ik vind het nog altijd heel boeiend” zegt Ivan Ollevier in 'De Wereld van Sofie". Dat komt ook door de talrijke verwijzigingen naar de rijke Engelse theatertraditie in de debatten." Het verjaagt een eventuele Brexit-moeheid.

“Het is adembenemend om te zien. Ons parlement is een halfrond, dat gericht is op consensus. In het Britse parlement vindt een duel plaats, een duel met woorden."

Lees verder onder het gesprek met Ivan Ollevier:

Ollevier merkt bijvoorbeeld op dat er in de debatten verwijzingen zitten naar de monoloog van Jan van Gent uit 'Richard II'  van Shakespeare.

Frank Albers (filosoof, literatuurdocent aan de UA en Shakespeare-kenner én Shakespeare-vertaler) gaat er dieper op in:

"Jan van Gent mijmert over een Engeland uit sprookjes, een Engeland dat nooit heeft bestaan. Omdat hij vreest dat zijn neefje en opvolger, Richard II, een te baldadig leider is. Hij is een gevaar voor het grote Engeland."  

Een veel minder bekende tekst van Shakespeare is zo mogelijk nog interessanter, zegt Albers. William Shakespeare schreef voor een stuk dat 'Sir Thomas More' heet een monoloog.  Dat stuk is dus niet van hemzelf, enkele passages van dat stuk worden aan Shakespeare toegeschreven. Hij schreef het als een soort gastschrijver, die andere toneelschrijvers wou helpen. 

'Denk toch na voor je xenofoob al die mensen van je eiland afjaagt. Want stel je voor dat je zelf ooit in zo'n situatie zou terechtkomen', laat Shakespeare Thomas More zeggen.

De monoloog kan volgens Albers zo de brexit-debatten in.

Beluister het gesprek met Frank Albers:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet