"Een vrouw met hoofdpijn, daar wordt vaak lacherig over gedaan"

6 april 2018
Mimi Lamote is ceo van Mayerline, een Belgisch modemerk. Ze heeft al jaren last van migraine, maar kwam daar niet altijd openlijk voor uit. "Je merkt dat mensen die niét weten wat het is, er vaak lacherig over doen." Migraine is echter niet gewoon 'wat hoofdpijn', kan Mimi getuigen. Ze let dan ook extra op voor dingen die de migraine bij haar triggeren, zoals sigarettenrook en te weinig slaap.

Mimi kampt al jaren met hevige hoofdpijn, maar het duurde een aantal jaren voor de dokter stelde dat ze migrainepatiënt is. Hoe uit de migraine zich bij haar? "Ik heb een enorm drukke hoofdpijn achter mijn ogen. Dan is het moeilijk om 100% gefocust te zijn, om licht te verdragen. Je voelt je ook misselijk." 

Mimi vertelt dat je het voelt aankomen, maar dat je als migrainepatiënt toch hoopt dat het géén migraine is. "Als je het voelt opkomen, zou je beter meteen medicatie innemen, maar je stelt uit en dan wordt het vaak héél erg." Want, vertelt Mimi, de medicatie maakt je lomer, trager. "Het is niet met heel veel vreugde dat je dat neemt, maar aan de andere kant weet je dat het helpt." Vroeger kon het een hele dag of langer duren voor de migraine echt wegtrok. 

Mimi weet niet hoe het komt dat de ene persoon wel migraine krijgt en de andere niet. "Ik weet wel wat het bij mij triggert, en daar speelt stress onder andere een rol in." Ook alcohol of bepaalde voeding kan vaak migraine oproepen. Maar bij Mimi is een heel specifieke trigger ook sigarettenrook. "Als ik sigaretten ruik, heb ik binnen het uur migraine." Voor haar was het dan ook geweldig dat er niet meer binnen gerookt mocht worden.

Als ik naar een restaurant ging, moest ik weggaan als er naast mij iemand een sigaret opstak.

Mimi merkt op dat er nog veel mensen niet weten wat het écht is, waardoor het soms wordt weggelachen. "Dan reageren ze met "het is maar hoofdpijn, doe niet zo flauw." Ook Mimi kwam er niet altijd voor uit, beet op haar tanden en verzweeg de pijn. 

Een vrouw met hoofdpijn, daar wordt vaak lacherig over gedaan.

Nochtans kent Mimi ook mannen met migraine, al heeft ze nog nooit een man het luidop horen zeggen. "Ik herken het ook bij anderen." 

Mimi leest alles wat verschijnt over migraine, ook over nieuwe behandelingen. Voorlopig is er echter nog geen (betaalbaar) wondermiddel op de markt.