Een wonderlijke tocht in het mythische Justitiepaleis

23 augustus 2019
160 jaar geleden werden in Brussel de eerste plannen goedgekeurd om aan het huidige Poelaertplein een nieuw paleis van justitie te bouwen. Niemand kon vermoeden dat dit uiteindelijk het grootste gebouw van Europa zou worden. Deze podcast vertelt de onwaarschijnlijke geschiedenis en loodst u het Justitiepaleis binnen, tot helemaal in de bovenste koepel.

In 1859 is er nog geen architect, enkel een locatie op de (zeer toepasselijke) Galgenberg, de plek waar ooit de galg stond om Brusselse misdadigers op te hangen. Het jonge België droomt van een prestigieus gebouw waarmee het zich kan meten met de andere Europese landen. Architect Joseph Poelaert maakt er - letterlijk - zijn levenswerk van. Dat daarvoor een deel van de Marollenwijk moet wijken, vormt geen probleem voor de 19e-eeuwse machthebbers.

 Joris Vergeyle maakte een podcast, samen met ere advocaat generaal Christian Vandewal. Luister hieronder naar een fragment: we volgen ze in een gang op de eerste verdieping van het Justitiepaleis, omringd door 19e eeuwse borstbeelden:

Beluister in deze podcast de meest onwaarschijnlijke verhalen, van 160 jaar geleden tot nu. Verborgen naakten, stoffige turnzalen, ineengestorte koepels en opmerkelijke fans - dit paleis heeft het allemaal.